Przed śniadaniem
Napój z kiszonych buraków
– 1 kg buraków
– 1,5 l wody
– kilka ząbków czosnku
– łodyga kopru
– łyżeczka soli
– kromka razowego chleba
Buraki dokładnie wymieszaj, pokrój w plastry, zalej wodą, dodaj przyprawy i kromkę chleba. Na kilka dni zostaw w ciepłym i ciemnym miejscu. Po 3 dniach wyjmij chleb. Barszczem tym można zakwaszać zupę, albo pić jako napój. Barszcz przechowywać w zakręconych słoiczkach nie dłużej niż tydzień.
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 219
Śniadanie
Zupa jarzynowa z amarantusem
– 2 szklanki pokrojonych dowolnych warzyw (marchew, por, cebula, kalafior, seler)
– 4-5 łyżek nasion amarantusa
– sól
– liść laurowy
– ziele angielskie
– bazylia
– sos sojowy
Warzywa zalej wodą i dodaj amarantus. Gotuj przez ok. 25 minut następnie dodaj przyprawy.
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str.97
1 łyżeczka zmielonej pokrzywy
Obiad
Bulion warzywny z polentą*
– 2 szklanki pokrojonych warzyw (marchew, pietruszka, seler, por – może być lekko podduszony na oleju czy maśle)
– 2-3 grzybki suszone
– liść laurowy
– kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
– imbir
– sos sojowy do smaku
– nać pietruszki
– olej słonecznikowy – 2 łyżki
– 1,5 I wody
Warzywa gotuj około 30 minut, dodając przyprawy i grzybki. Dopraw sosem sojowym i na końcu, po ugotowaniu, wlej olej. Podawaj z polentą.
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 91
*Polenta
– 1 I wrzącej wody
– 0,25 mąki kukurydzianej
– ½ łyżeczki masła
Polenta to staropolska potrawa inaczej zwana mamałygą. Używa się jej zarówno do zup, drugich dań, jak i deserów.
Kaszę rozmieszaj w małej ilości wody i wlej do niej wrzątek. Gotuj 30 minut na małym ogniu, często mieszając. Dodaj sól, masło. Wyłóż do zastygnięcia na opłukane zimną wodą talerze lub półmiski.
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran , str. 73
Bitki z mięsa indyka
Warzywa gotowane na parze
-1 marchew
– kawałek dyni
– 1 cebula
– 1 brokuł
– kilka strączków fasoli szparagowej
– 1 ziemniak
– masło lub olej tłoczony na zimno
Warzywa oczyść i wyszoruj szczoteczką. Dowolnie pokrój. Umieść w garnku do gotowania na parze i gotuj do chwili aż w marchewkę wbijesz widelec. Dobrze jest odciąć różyczki brokułu i dołożyć pod koniec gotowania, aby zachowały intensywny zielony kolor.
Przepis pochodzi z: Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą, Bożena Żak-Cyran, str. 164
Krótka kiszonka z marchwi i cebuli
– marchew i cebula w dowolnych ilościach
– przegotowana woda
– odrobina musztardy francuskiej
– sos sojowy
Marchew i cebulę oczyść i pokrój w plasterki. Wodę zmieszaj z odrobiną sosu sojowego i musztardą francuską. Warzywa ułóż w słoiczku i zalej zalewą. Kiś przez 5 dni, po czym zakręć słoik i przechowuj go w lodówce. Wywar z kiszonki używaj do zup i sosów.
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran , str. 143
Podwieczorek
Budyń orzechowy
– 2 szklanki mleka sojowego migdałowego lub orzechowego
– 4 łyżki masła orzechowego (bez cukru)
– 3 łyżki słodu lub miodu
– szczypta soli
– 3 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej lub kuzu
– 2 łyżeczki mąki z amarantusa
Do dekoracji: prażone orzechy włoskie, namoczone figi
Zagotuj mleko, dodaj słód lub miód, szczyptę soli oraz masło orzechowe. Skrobię oraz mąkę rozpuść w małej ilości wody, wlej do mleka, dokładnie mieszając. Gotuj kilka minut i odstaw. Wlej budyń do małych miseczek i udekoruj prażonymi orzechami oraz figami. Odstaw do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą, Bożena Żak-Cyran, str. 174
Kolacja
Pożywna zapiekanka
– 1 szklanka utartych na tarce warzyw (cebula, marchew, seler, pieczarki)
– 2 szklanki ugotowanej dowolnej kaszy lub ryżu,
– 3/4 szklanki soku pomidorowego lub wywaru z warzyw
– 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
– sól
– pieprz ziołowy
– 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy
– 2 ząbki czosnku
Warzywa uduś na maśle lub oliwie, dodając szczyptę soli i pieprzu ziołowego. Orzechy upraż na suchej patelni, przez cały czas mieszając. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przekładaj warstwami: kasza, warzywa, orzechy i drobniutko posiekany czosnek. Polej sokiem lub wywarem z warzyw i zapiekaj przez ok. 30 minut. Podawaj z sezonową surówką.
Przepis pochodzi z Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą, Bożena Żak-Cyran, str. 172