Śniadanie
Ryż z jabłkami i wiórkami kokosowymi
– 2 łyżki sklarowanego masła
– 2 łyżki namoczonych rodzynek
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– trochę cukru trzcinowego
– miodu lub słodu
– 1 ½ szklanki ugotowanego ryżu
– sól
– 2 jabłka
– 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
W rozgrzanym rondlu rozpuść masło i podpraż na nim wiórki kokosowe. Dodaj nieco cukru trzcinowego lub miodu, rodzynki oraz ryż. Wsyp szczyptę soli. Utrzyj na tarce jabłka i wymieszaj z ryżem. Trzymaj na ogniu jeszcze ok. 5 minut. Wymieszaj ryż z jogurtem lub polej go po wierzchu przed spożyciem.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 108
Obiad
Rosół z makaronem orkiszowym
Mięso drobiowe gotowane
– dowolny kawałek chudego, ekologicznie hodowanego drobiu
– wywar z warzyw
– masło
– sól
– pieprz ziołowy
Mięso umyj i gotuj w wywarze do miękkości. Zmiel lub zmiksuj z odrobina wywaru. Do papki dodaj szczyptę soli, pieprzu ziołowego, masło. Podawaj z warzywami.
Przepisy pochodzi z: Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą, Bożena Żak-Cyran, str. 166
Sos pomidorowo-paprykowy
– szklanka przecieru pomidorowego
– 2 kolorowe papryki
– 2 cebule
– 2 łyżki oleju
– bazylia
– tymianek
– majeranek
– sól
Na oleju podsmaż plasterki cebuli i papryki. Zalej szklanką przecieru pomidorowego i zmiksuj. Dodaj przyprawy. W miarę potrzeby rozcieńcz wodą lub bulionem. Podawaj do gołąbków, pieczeni, makaronów.
Przepis pochodzi z: Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 150
Sałatka z buraczków
– 0,5 kg buraczków ugotowanych w łupinkach
– 1 mała cebula
– 2 kiszone ogórki
– sok z cytryny
– 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– sól, pieprz
– zielona pietruszka
Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i ogórki pokrój w kostkę. Jogurt wymieszaj z kminkiem, szczyptą soli, sokiem z cytryny, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Warzywa polej sosem i podawaj jako dodatek do potraw.
Przepis pochodzi z: Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 140
Podwieczorek
Mleko migdałowe
– 25 dag migdałów
– 5-6 szklanek wody
– kilka daktyli (niekoniecznie, bo zmieniają kolor mleka, ale są bardzo smaczne)
– szczypta soli
Migdały sparz i obierz ze skórki, zalej wodą i gotuj 10 min. Można dodać daktyle. Następnie przestudź, zmiksuj (np. w pojemniku do koktajli). Jeszcze raz zagotuj ze szczyptą soli. Przecedź przez sito. Mleko nada je się do przechowywania przez kilka dni w lodówce. Używaj do budyniu, koktajli itp., a odcedzoną masę migdałową – do ciast albo płatków.
Przepis pochodzi z: Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 173
Kuleczki zdrowia
– 10 dag fig lub daktyli
– 20 dag wyłuskanych orzechów włoskich
– 10 dag pestek dyni
– 10 dag ziaren słonecznika
– 10 dag nasion sezamu (najlepiej nieoczyszczonego)
– 30 dag słodu zbożowego (ryżowego, pszenicznego lub też innego)
– mak (do obtaczania)
– wiórki kokosowe (do obtaczania)
– karob (do obtaczania)
Ziarno sezamu dobrze wypłucz na sicie, zanurzając je kilkakrotnie w misce z wodą. Zmień wodę. Figi i daktyle sparz, mocz przez 10 minut. Ziarno słonecznika i pestki dyni oraz orzechy upraż w piekarniku, rozkładając na dużej blasze w temp. 150°C przez 20-25 minut. Często mieszaj drewnianą łyżką. Nasiona sezamu upraż na suchej patelni, na małym ogniu, ciągle mieszając. Należy to robić bardzo umiejętnie, aby ziarna nie przypalić. Uprażone i wystudzone orzechy, pestki dyni i słonecznika zmiel w maszynce do mielenia lub w młynku. Lepiej, aby były grubo zmielone. Zmiel także figi lub daktyle. Do zmielonej masy dołóż uprażony sezam i tyle słodu, aby można było rękoma formować małe kulki. Na oddzielne talerze wysyp mak, wiórki kokosowe i karob. Przygotuj miseczkę z wodą. Kuleczki formuj maczając od czasu do czasu dłonie w wodzie. Obtaczaj je w jednym z przygotowanych składników tak, aby kulki miały rożny smak i wygląd. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby zastygły. Kuleczki te są bardzo pożywne, dostarczają dużo minerałów i nadają się do długiego przechowywania.
Przepis pochodzi z: Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 184
Kolacja
Leczo z kabaczka i tofu z glonem arame
– nieduży kabaczek
– glon
– 2 łyżeczki glonu arame
– 2-3 cebule
– 3 łyżki oleju sezamowego (lub oliwki)
– kostka małego tofu
– 4 łyżki przecieru pomidorowego
– sos sojowy do smaku
– pieprz, sól
– majeranek
– tymianek
Glon namocz w zimnej wodzie. Kabaczek umyj, pokrój w kostkę (jeżeli jest młody, wówczas razem ze skórką). Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podobnie tofu. Rozgrzej olej, podsmaż cebulę, dodaj kabaczek. Po 10 minutach, jak będzie miękki, dodaj tofu, glon oraz sos sojowy i na końcu połącz z przecierem pomidorowym. Dopraw solą i przyprawami. Podawać z kaszami lub z chlebem razowym.
Przepis pochodzi z: Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 129
Kasza jaglana
Ogórek kiszony
Uwaga!
Zamiast różnych wypieków można czasami podać dziecku chlebek razowy lub bułkę z dodatkiem dobrej jakości niesłodzonego cukrem rafinowanym dżemu lub dobrej jakości miodem.
Dzieci, które mają większy apetyt rano mogą otrzymywać dodatkowo pieczywo z masłem i pastą jarską lub dżemem.
Ważna jest kolejność posiłków – lepiej, aby dziecko najpierw zjadło posiłek gotowany, a potem dopiero kanapkę. Między posiłkami podajmy dzieciom przegotowaną ciepłą wodę, herbatki ziołowe i owocowe. Możemy również podawać do chrupania prażone pestki dyni, ziaren słonecznika, dobrej jakości niesiarkowane suszone owoce.