Śniadanie
Płatki owsiane z dynią + zmielone nasiona + mus jabłkowy z cynamonem
– 0,75 l wody
– kawałek dyni
– 1 łyżeczka sklarowanego masła
– cynamon
– 1-2 łyżki melasy lub słodu
– 3/4 szklanki płatków owsianych
– sól
– nieco soku z cytryny
– trochę wrzącej wody
– zmielone siemię lniane (po 1 łyżeczce na osobę)
– 1/2 szklanki rodzynek.
Dynię pokrój w kostkę i wrzuć do gotującej się wody. Dodaj masło, szczyptę cynamonu, melasę, płatki owsiane oraz sól. Gotuj 20 minut. Odstaw z ognia, wlej odrobinę soku z cytryny i tyle wody, aby uzyskać pożądaną przez ciebie gęstość potrawy. Na końcu dodaj świeżo zmielone siemię lniane oraz namoczone rodzynki.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 132
Obiad
Zupa jarzynowa
– 1 litr wrzącej wody
– lubczyk
– listek laurowy
– 1-2 marchwie
– 1 łyżka oliwy lub sklarowanego masła
– kilka strączków fasoli szparagowej
– 1-2 łyżki kaszy jaglanej
– 2-3 ziemniaki
– 1 por
– ziele angielskie
– bazylia
– liście selera
– sól
– sos tamari lub miso
– nieco wody, gdyby zupa była za gęsta
Marchew pokrój w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą. Fasolę obierz i pokrój w kawałki. Do wrzącej wody dodaj listek laurowy oraz szczyptę lubczyku. Dodaj wypłukaną kaszę, tłuszcz oraz marchewkę, ziemniaki i fasolę. Wrzuć drobno pokrojony por, kilka ziaren angielskiego ziela. Gotuj zupę ok. 20 minut. Na końcu dodaj drobno posiekane listki selera, dopraw bazylią, solą i sosem tamari lub miso.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 110
Łosoś pieczony
– dowolne kawałki łososia bałtyckiego
Marynata:
– 3 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki obranego i grubo startego imbiru
– sok z 1 cytryny
– 2 cebulki cienko pokrojone
– szczypta suszonej kolendry
– sól
Połącz składniki marynaty. Polej łososia marynatą i marynuj minimum 2 godziny. Piecz, po wyjęciu z marynaty, ok. 15 minut w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Podawaj z chrzanem, cytryną i warzywami.
Przepis pochodzi z: Alchemii pożywienia, Bożena Żak-Cyran, str. 179
Puree warzywne
– 1 marchew
– 2 ziemniaki
– 1 cebula
– 1 pietruszka
– kawałeczek selera
– 1 łyżka sklarowanego masła
– zielenina (koperek lub zielona pietruszka)
– szczypta soli
Warzywa pokrój i zalej małą ilością wody. Zagotuj, dodaj masło i zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem do miękkości (ok. 20-25 minut). Zmiksuj, dodając sól. Posyp zieleniną. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek.
Potrawa ma działanie lecznicze: rozgrzewa i wzmacnia układ odpornościowy.
Przepis pochodzi z: Alchemii pożywienia, Bożena Żak-Cyran, str. 137
Krótka kiszonka z kapusty
– 1 główka kapusty
– sól
Kapustę umyj i poszatkuj. Posól, wygnieć rękoma i ubij ciasno w misce. Przyciśnij talerzem i postaw na to coś ciężkiego, aby obciążyć (np. słoikiem z wodą). Po 24 godz. przełóż do słoiczków, ciasno ubijając. Na wierzchu ma być sok z kapusty, aby się nie psuła. Słoików nie należy zakręcać przez kilka dni aż kapusta ukiśnie. Zakręcone przechowywać w lodówce. Używać jako bazę do surówek i łączyć z innymi warzywami lub jeść samą. Kapusta wspomaga proces trawienia.
Przepis pochodzi z: Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 145
Podwieczorek
Ciasto cynamonowe
– 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
– 1 czubata łyżka siemienia lnianego
– 1/3 szklanki masła
– 1 szklanka brązowego cukru lub fruktozy
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżka cynamonu
– 1/2 szklanki mleka (może być migdałowe lub sezamowe)
Utrzyj masło z cukrem, dodaj siemię i pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj. Wlej do natłuszczonej foremki wysypanej otrębami i piecz 35 minut w temp. 180°C.
Przepis pochodzi z: Alchemii pożywienia, Bożena Żak-Cyran, str. 98
Mleczko sezamowe
– 1/2 szklanki sezamu nieczyszczonego
– 3 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
– szczypta soli
– kilka suszonych daktyli lub moreli czy fig, wcześniej krótko namoczonych, czy też banan
– miód lub słód
Sezam umyj, mieszając go na sicie drewnianą łyżką i zanurzając sitko w misce z wodą, uważając, aby nie spłynął do wody. Zmień dwu lub trzykrotnie wodę. Namocz go na kilka godzin (najlepiej na noc) w 1 szklance przegotowanej wody. Zmiksuj sezam z tą samą wodą i dowolnymi dodatkami. Do tego celu najlepiej użyć blendera. Dodaj pozostałą wodę. Mleczko podgrzej przed spożyciem lecz nie gotuj.
Jest to jeden z najbardziej odżywczych napojów, posiadających żywe enzymy.
Potrawa ma zastosowanie jako samodzielny napój lub w formie dodatku do kasz i płatków śniadaniowych. Może stanowić też bazę do deserów (budynie, koktajle owocowe).
Przepis pochodzi z: Alchemii pożywienia, Bożena Żak-Cyran, str. 163
Kolacja
Zapiekanka z makaronem, pieczarkami i szpinakiem
– 50 dag pieczarek
– 2-3 łyżki sklarowanego masła lub oleju
– 40 dag makaronu
– 50 dag szpinaku
– 1 drobno pokrojona i podsmażona cebula
– pieprz
– 2-3 ząbki czosnku
– sól
– sos sojowy
– sok z cytryny
– tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania.
Zamiast szpinaku możesz użyć pokrzywy lub pół na pół szpinak z pokrzywą. Możesz też do zapiekanki dodać jajko i krótko zapiec.
Ugotuj makaron. Szpinak przebierz, oczyść i krótko zagotuj w dużym garnku. Następnie odcedź na durszlaku. Podsmaż cebulę. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Podduś je na maśle i wymieszaj z makaronem, cebulką oraz posiekanymi listkami szpinaku. Dodaj pieprz, posiekane ząbki czosnku, soli i sosu sojowego do smaku. Skrop sokiem z cytryny. Przełóż do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 15 minut.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena-Żak-Cyran str. 78