Śniadanie
Zupa zbożowo-warzywna
– ½ l wody
– szczypta tymianku
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– łyżka sklarowanego masła
– 3-4 łyżki kaszy jaglanej
– mały kawałek selera
– 1 mała cebula
– szczypta pieprzu ziołowego
– ½ łyżeczki gorczycy
– plaster korzenia imbiru
– kawałek glonu wakame
– 1 łyżeczka miso
– garść pestek dyni lub słonecznika
Zagotuj 1/2 l wody, wsyp szczyptę tymianku i dodaj jedną oczyszczoną i pokrojoną na kawałki marchew oraz pietruszkę, a także łyżeczkę sklarowanego masła. Następnie wsyp ok. 3-4 łyżek kaszy jaglanej. Dodaj mały kawałek selera oraz małą cebulę. Wsyp szczyptę pieprzu ziołowego, daj plasterek świeżego korzenia imbiru, 1/2 łyżeczki gorczycy oraz kawałek glonu wakame. Gotuj ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po odstawieniu z ognia, zupę zmiksuj, dodając 1 łyżeczkę miso. Podawaj posypaną prażonymi pestkami dyni lub ziarnem słonecznika.
Zupa ma działanie silnie zasadowe, a więc odkwasza organizm.
Przepis pochodzi z: Alchemii pożywienia, Bożena Żak-Cyran, str. 190
Pasta serowa z olejem lnianym i czosnkiem
– 50 dag białego chudego sera
– kilka łyżek naturalnego jogurtu
– 5 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno (lub zamiennie zmielone siemię lniane)
– sól, pieprz ziołowy
– tymianek
– czosnek niedźwiedzi
– papryka mielona
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Ser rozkrusz i zmiksuj z pozostałymi dodatkami na gęstą pastę. Reguluj jej gęstość, dodając odpowiednio jogurtu. Nadaje się do przechowania w lodówce przez kilka dni. Spożywaj pastę z pieczywem, lecz bez dodatku masła, gdyż jest wystarczająco bogata w tłuszcze.
Przepis pochodzi z: Alchemii pożywienia, Bożena Żak-Cyran, str. 175
Chleb razowy
Szczypiorek, rzodkiewki
Obiad
Zupa z cieciorki
Namocz wcześniej na kilka godzin 20 dag cieciorki i ugotuj z dodatkiem glonu kombu. Połowę zmiksuj.
– 2 l wrzącej wody
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2-3 ziemniaki
– podsmażona na oliwie cebula
– zmiksowana cieciorka oraz całe jej ugotowane ziarna
– kminek
– kawałek selera
– 2-3 ząbki czosnku
– czarny pieprz
– sos sojowy
– sól
-2 pomidory lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
– natka pietruszki
Do wrzącej wody dodaj pokrojone marchewki i pietruszkę, podsmażoną cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz zmiksowaną cieciorkę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Wrzuć ugotowane ziarna cieciorki w całości, drobno pokrojony seler, rozgnieciony czosnek. Gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec przypraw mielonym kminkiem, curry, pieprzem, sosem sojowym i solą. Dodaj zmiksowane i obrane ze skórki pomidory lub przecier pomidorowy. Przed podaniem obficie posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 135
Kapusta kiszona krótko duszona z fasolą
– 50 dag kiszonej kapusty
– 1/2 szklanki wrzącej wody
– majeranek
– tymianek
– 2 łyżki sklarowanego masła lub oleju
– 1-2 starte słodkie jabłka
– 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej lub innej kaszy
– pieprz
– 3/4 szklanki ugotowanej ciemnej fasoli
– sól
– sos sojowy
– kiełki z pszenicy do posypania potrawy
Do rondla włóż kapustę, postaw na ogniu i wlej wrzącą wodę. Dodaj nieco majeranku i tymianku, masło, starte jabłka oraz resztki ugotowanej pozostałej, np. ze śniadania, kaszy jaglanej (może być z dodatkami). Duś kapustę pod przykryciem na małym ogniu 10 minut, często mieszając. Wsyp nieco pieprzu i soli, dodaj fasolę. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5-10 minut. Na końcu wlej nieco sosu sojowego. Potrawę podawaj posypaną kiełkami z pszenicy.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 83
Ziemniaki pieczone
– 1 kg ziemniaków
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– kminek
– 2-3 ząbki czosnku
– pieprz
– zielona cebulka
– sól
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i każdy pokrój na cztery części. Poukładaj w naczyniu do zapiekania, posyp kminkiem, skrop oliwą, dodaj drobno posiekany czosnek oraz pieprz. Zieloną cebulkę posiekaj, wymieszaj z ziemniakami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 20 min, przed podaniem posól i posyp koperkiem.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 113
Podwieczorek
Szarlotka z migdałami
Ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 1/2 łyżeczki sody
– szczypta kurkumy
– 5 łyżeczek sklarowanego masła (ewentualnie zwykłego śmietankowego) lub oleju
– wytłoki z sokowirówki po wyciśnięciu 3-4 marchwi (niekoniecznie)
– 100 g zmielonych lub posiekanych drobno migdałów
– 4-5 łyżek miodu
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– szczypta goździków
– sól
– zimna woda
Nadzienie:
– 1 kg jabłek
– 2 łyżeczki gorącej wody
– 10 dag rodzynek
– cynamon
– szczypta imbiru
– 1,5 łyżeczki agar-agaru
– tłuszcz do wysmarowania blachy
– obrane migdały (do dekoracji)
Wysyp mąkę na stolnicę, dodaj sodę, kurkumę, masło, wytłoki z marchwi (niekoniecznie), migdały, miód, cynamon oraz goździki. Posiekaj energicznie nożem, lekko posól i wlej tyle zimnej wody, aby szybko połączyć wszystkie składniki. Ciasto tylko zlep, ale nie wyrabiaj. Schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Nadzienie:
Umyte jabłka pokrój ze skórką na niewielkie kawałki. Jeżeli skórka jest brzydka, to ją obierz. Dodaj gorącą wodę, szczyptę cynamonu oraz namoczone wcześniej rodzynki i razem gotuj na małym ogniu. Daj odrobinę imbiru oraz rozpuszczony w małej ilości zimnej wody agar-agar. Gotuj jeszcze 10 minut, mieszając, aby się jabłka nie przypaliły. Ciasto w całości rozwałkuj, podsypując je mąką i umieść w wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub w foremce do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz 20 minut (do zarumienienia) w dobrze nagrzanym piekarniku (ok. 1800C). Na upieczone ciasto wyłóż masę jabłkową, udekoruj migdałami i wystudź.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str.85
Kawa zbożowa
– 1 l wrzącej wody
– 3 łyżki kawy zbożowej ze szczyptą cynamonu
– 1-2 nasionka kardamonu
– plasterek świeżego imbiru
Do wrzącej wody dodaj kawę oraz cynamon, kardamon i imbir. Zagotuj i zmniejsz ogień. Odczekaj, aż kawa osiądzie i wyłącz. Kawa ta dobrze smakuje osłodzona miodem, z dodatkiem mleka.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 88
Kolacja
Jarzyny po chińsku
– 3-4 łyżki oleju sezamowego
– 1/2 szklanki pokrojonych dowolnych grzybów
– 1/2 szklanki zielonego groszku (może być konserwowy)
– 1 marchew
– 1 mały seler
– 1 cebula
– imbir
– pieprz
– sos sojowy
– sól
– 2 filiżanki kiełków soi
– zielona pietruszka
Rozgrzej rondel na ogniu, wlej olej. Grzyby pokrój w paseczki (jeżeli są suszone, to wcześniej namocz i obgotuj). Marchew, seler i cebulę pokrój w słupki. Do rondla z olejem wkładaj kolejno marchew, grzyby, groszek, cebulę, seler oraz po szczypcie imbiru, pieprzu oraz soli i sosu sojowego. Smaż 5 minut, przez cały czas mieszając. Dodaj wypłukane kiełki soi i duś pod przykryciem 10 minut. Odstaw z ognia i posyp zieloną pietruszką. Podawaj z ryżem i kaszami oraz jako dodatek do makaronu.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 79
Ryż z kurkumą