Dzień pierwszy
Śniadanie
Placki z jabłkami i kleksem śmietany
Drugie śniadanie
Wysokiej jakości parówka, bulka z masłem, paski papryki
Obiad
Zupa krem z dyni (z ukrytymi warzywami), pulpety z mięsa mieszanego w sosie pomidorowym, kasza jaglana, buraczki
Podwieczorek
Kisiel z owocami (na kompocie owocowym)
Kolacja
Kanapki z pastą twarogowo-rybną
Dzień drugi
Śniadanie
Zupa mleczna z lanymi kluskami
Drugie śniadanie
Razowa bułka orkiszowa z masłem, pasztetem domowym (z cielęciny), pomidor
Obiad
Domowe spaghetti (makaron gryczany) z sosem pomidorowym (pomidory z puszki) i pulpecikami z mięsa z indyka, surówka z selera i marchewki z natką pietruszki
Podwieczorek
Pieczone gruszki i jabłka posypane płatkami migdałowymi
Kolacja
Naleśniki z twarogiem i miodem
Dzień trzeci
Śniadanie
Koktajl mleczno-owocowy, kanapki z szynką i papryką
Drugie śniadanie
Placuszki z cukini z kleksem śmietany, posypane drobno posiekaną natką pietruszki
Obiad
Krupnik z kaszą jaglaną, makaron ryżowy z sosem pomidorowym i klopsikami
Podwieczorek
Porcja warzyw do schrupania (kalarepa, marchewka, papryka) z dipem jogurtowo-śmietanowym z ziołami
Kolacja
Zapiekanka z dyni i warzyw sezonowych delikatnie posypana serem
Dzień czwarty
Śniadanie
Omlet z jajek z kawałkami brokułu i pomidorem, pieczywo żytnio-razowe z masłem
Drugie śniadanie
Kanapki z pastą z makreli, kawałek papryki
Obiad
Kopytka z ziemniaków i dyni, kapusta na ciepło
Podwieczorek
Budyń z łyżeczką miodu
Kolacja
Kanapki z polędwicą i pomidorem
Dzień piąty
Śniadanie
Bułka z masłem i twarożkiem, rzodkiewka
Drugie śniadanie
Mleko, kanapka z szynką i pomidorem
Obiad
Fasolka, ziemniaki, pulpet drobiowo-cielęcy, surówka z kapusty
Podwieczorek
Sok warzywno-owocowy (domowy)
Kolacja
Kanapki z pastą rybną
Dzień szósty
Śniadanie
Zupa mleczna z płatkami mieszanymi (kukurydziane, gryczane), kanapka z szynką i ogórkiem
Drugie śniadanie
Naleśniki z owocami
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem, papryka zapiekana z mięsem i kaszą gryczaną, surówka z białej rzodkwi
Podwieczorek
Porcja warzyw do schrupania
Kolacja
Kanapki z pieczenią (wyrób domowy) i ogórkiem kiszonym
Dzień siódmy
Śniadanie
Jajko na miękko, pieczywo razowe z masłem, pomidor
Drugie śniadanie
Gęsty jogurt grecki polany łyżką miodu, posypany cynamonem i orzechami
Obiad
Sos z kurczaka z warzywami, kasza gryczana, surówka z buraków z jabłkiem
Podwieczorek
Pomarańcza
Kolacja
Racuszki z serkiem homogenizowanym, polane konfiturą domową
Dzień ósmy
Śniadanie
Kanapki z serem żółtym i papryką
Drugie śniadanie
Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem
Obiad
Filet z ryby (pieczony), puree ziemniaczano-dyniowe, surówka z marchwi i pora
Podwieczorek
Muffin z mąki razowej i tartej marchewki
Kolacja
Makaron z twarogiem i z owocami na ciepło
[…] w okresie zimowym jest szczególnie istotne w przypadku dzieci, dlatego też pamiętajmy, żeby zwrócić uwagę na to, co podajemy naszym maluchom. Zadbajmy o […]