Kiedy przychodzi czas jesiennej deszczowej pogody i zaczynamy wchodzić w te chłodniejszą porę roku, jesteśmy dużo bardziej narażeni na różne choroby. Ponadto deszczowa i szara pogoda często sprzyja kiepskiemu samopoczuciu, osłabieniu i przemęczeniu.

Stosując odpowiednią dietę w tym czasie, możemy bardzo wspomóc organizm tak, aby dostarczał nam więcej siły i energii w tym trudnym okresie.
Dobra dieta to podstawa wysokiej odporności
To, w jaki sposób się żywimy na co dzień, wpływa nie tylko na naszą sylwetkę, ale przede wszystkim na nasze zdrowie. Jakość dostarczanych kalorii ma olbrzymie znaczenie dla naszej odporności, dlatego szczególnie ważne jest, aby w tym czasie nie zaniedbać jakości swojej diety.
Aby móc się świadomie i dobrze odżywiać potrzebna jest przede wszystkim wiedza, którą można nabyć na przykład poprzez interaktywne szkolenie z dietetyki, jak również książki o diecie, artykuły online, podcasty lub filmiki instruktażowe na YouTube. Istnieje jednak kilka przydatnych trików i wskazówek żywieniowych, jakie mogą się przydać każdemu w okresie jesienno-zimowym.
Żywienie w okresie zimowym jest szczególnie istotne w przypadku dzieci, dlatego też pamiętajmy, żeby zwrócić uwagę na to, co podajemy naszym maluchom. Zadbajmy o to, żeby w ich diecie znalazły się smaczne i proste posiłki oparte na rybach, jajkach oraz herbatki z syropem malinowym czy cytryną.
Witamina D3 i jej źródła w pożywieniu
Niestety, ale większość Polaków cierpi na niedobór tej witaminy, która odgrywa bardzo dużą rolę w naszym organizmie.
Odpowiada między innymi za utrzymanie prawidłowego poziomu fosforu oraz wapnia w ciele, stymuluje prawidłowy rozwój i budowę kości, wspomaga nasz układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko występowania niektórych chorób (takich jak nowotwór nadciśnienie czy schorzenia autoimmunologiczne), przyczynia się do prawidłowego rozwoju i utrzymania w dobrej formie mięśni i stawów.
Na jej niedobór jesteśmy narażeni w szczególności w okresie jesienno-zimowym ze względu na duże zachmurzenie i niedostateczne brak słońca.
Gdzie można znaleźć witaminę D3? Występuje ona między innymi w rybach takich, jak tuńczyk, łosoś, sardynki czy makrela. Duże jej ilości można znaleźć również w grzybach oraz nabiale (na przykład jajka czy mleko).
Niezależnie od tego czy spożywasz duże ilości tych produktów, dobrym pomysłem będzie dodatkowa suplementacja tej witaminy.
Zimowa herbata idealna na odporność
Chyba nie ma osoby, która po powrocie do domu w zimowy dzień, nie lubi napić się ciepłej zimowej i herbaty. W czasie, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, najbardziej lubimy eksperymentować z dodatkami.
Taka herbata nie tylko potrafi rozgrzać i dobrze wpływa na nasze samopoczucie, ale także pozytywnie oddziałuje na naszą odporność. Składniki, które zwykle wtedy dodajemy to miód, duża ilość cytryny, imbir, goździki czy syrop malinowy.
Na ten ostatni należy zwrócić szczególną uwagę, gdyż najlepiej jak jest on przygotowany domowej roboty lub ma naprawdę dobrze skład. Niestety, ale większość syropów, które stosujemy do takiej zimowej herbaty, składa się głównie z wody i cukru.
Starajmy się więc wybierać takie z dobrym składem, a najlepszym pomysłem będzie pomyśleć już o tym w czasie lata, kiedy to możemy sami kupić maliny i zrobić sobie zapasy na zimę.

Zainwestuj w dietę bogatą w cytrusy, kiszonki i warzywa cebulowe
Jeśli chodzi o cytrusy, to są one świetnym źródłem witaminy C, która jest niezbędna w utrzymaniu zdrowia i odporności. Ponadto pomagają oczyścić organizm z toksyn, mają wiele właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych oraz wzmacniają naszą odporność, budując naturalną barierę ochronną dla bakterii i wirusów.
Możesz eksperymentować i dodać je np. do swojej zimowej herbaty. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać ich do wrzątku, gdyż tracą wtedy swoje właściwości. Dobrze sprawdzą się również jako dodatek do smoothie czy jako składnik domowych soków owocowych.
Kiszonki również są bardzo zalecane, nie tylko w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania, ale także przez cały rok. Kieszenie jako metoda na konserwację żywności w sposób naturalny, prowadzi do rozkładu cukrów prostych w kwas mlekowy. Ten z kolei pozytywnie wpływa na nasze jelita, które są centrum naszej odporności. Kiszonki zawierają też o wiele więcej witaminy C niż surowe produkty. Ponadto są bogate w witaminy A, K i E, witaminy z grupy B, oraz wartościowe składniki mineralne takie jak wapń, mangan, siarkę potas czy żelazo.
Kolejną grupą warzyw, która pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, to warzywa cebulowe, takie jak: cebula, czosnek, szczypiorek czy por. Są one bogate w witaminy A, C, E oraz te z grupy B, ponadto zawierają cenne składniki takie jak: selen, magnez, żelazo. Jeśli chodzi o czosnek i cebulę, to można w nich znaleźć fitoncydy, czyli składniki działające bakteriobójczo i grzybobójczo.
Staraj się więc tak komponować swoje dania, aby zawierały w szczególności te produkty. Pamiętaj jednak, że aby dieta była naprawdę skuteczna, należy zwrócić uwagę na inne czynniki wspomagające organizm. Zadbaj o zdrowy sen, nie unikaj aktywności fizycznej i staraj się ograniczać stres