W związku z intensywnym rozwojem płodu w II i III trymestrze kaloryczność twojej diety powinna wzrosnąć. Nie oznacza to jednak, że możesz jeść wszystko, na co masz ochotę w nieograniczonych ilościach. Tu tak samo jak w I trymestrze musisz dbać o różnorodność składników pokarmowych. Co za tym idzie o dobrą jakość jedzenia. Znane już w dietetyce zdanie „Jedz dla dwojga, a nie za dwoje” powinno być główną zasadą, na jakiej budowana jest dieta w ciąży. Burza hormonów, wahania nastroju i zachcianki to zupełnie normalna sprawa. Jednak musisz mieć świadomość, że te stany nie mogą kierować w zupełności twoim apetytem. Mogą pojawić się również dolegliwości takie jak: zaparcia, zgaga, nudności. To może ograniczać twój apetyt i w konsekwencji spowodować niedostateczne spożycie ważnych składników odżywczych.
Najważniejsze sprawy, które musi uwzględniać dieta w ciąży to:
– wzrost zapotrzebowania na wapń i witaminę D,
– pojawiające się dolegliwości ze strony układu pokarmowego wykluczają spożycie niektórych produktów i potraw. Chodzi o: świeże pieczywo, bigos, smażone mięso, ostre przyprawy, zbyt dużą ilość soli w potrawach. Warto ograniczyć lub wyeliminować kawę z diety, ograniczyć spożywanie produktów kiszonych i owoców cytrusowych,
– wzrost spożycia niskosodowej wody mineralnej do ok. 2 litrów na dzień,
– wzrost zapotrzebowania na witaminę C oraz błonnik.
Wskazówka: zaopatrz swoją kuchnię w sokowirówkę i urządzenie do gotowania na parze. Będziesz mogła robić sobie soki – zwłaszcza warzywne i uzupełniać dietę w witaminy i minerały. Dania przygotowane na parze będą lżej strawne niż te pieczone lub smażone, nawet w malej ilości tłuszczu.
Między posiłkami pij herbaty ziołowe, wodę i soki.