Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowegodziecka. Dieta przedszkolna powinna wspierać ten rozwój. To, co jedzą nasze dzieci,wpływa bezpośrednio na ich samopoczucie i ważne czynności ich organizmu. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie są bardzo ważne, kształtują późniejsze wybory i powodują, że późniejsi dorośli dobrze się odżywiają oraz są zdrowsi. Odżywianie dzieci w przedszkolu powinno być zrównoważone odżywczo, różnorodne i oparte o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości, bez dodatków chemicznych, takich jak konserwanty czy przyśpieszacze gotowania.
Jadłospisy dla dzieci w przedszkolach są w większości dobrze skomponowane pod względem kalorycznym oraz proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów. Jednak stosuje się produkty przetworzone technologicznie, z dużą zawartością dodatków chemicznych, niedostosowane do pory roku. W rzeczywistości posiłki dla dzieci nie wspierają w pełni zdrowia i rozwoju dziecka oraz ich zdolności poznawczych.
To mit, że zdrowe gotowanie jest drogie. Z naturalnych produktów można przygotować proste, zdrowe potrawy bez większych nakładów finansowych. Natomiast poprawa jakości żywienia przedszkolnego jest inwestycją w zdrowie i rozwój naszych dzieci.
Jadłospisy dla dzieci powinny uwzględniać zasady zdrowego, naturalnego odżywiania zgodnie z piramidą żywienia. Posiłki powinny zawierać produkty ze wszystkich grup: zbożowe, warzywa i owoce, produkty białkowe, cukry i tłuszcze.
Co chcemy zmienić w diecie przedszkolnej dzieci
· zwiększenie ilości różnych rodzajów kasz i produktów mącznych opartych na mąkach razowych – produkty pełnozbożowe i kasze stanowią główne źródło złożonych węglowodanów, bogactwo składników mineralnych i witamin,
· zwiększenie ilości owoców i warzyw jako źródła witamin, minerałów, błonnika, beta karotenów, z uwzględnieniem pór roku i miejsca ich dojrzewania,
· urozmaicenie produktów białkowych w nisko przetworzone przetwory mleczne, ryby, jajka, warzywa strączkowe, mięso dobrej jakości,
· zwrócenie uwagi na rolę tłuszczów – tłuszcze stanowią źródło energii, są składnikiem budulcowym błon komórkowych, nośnikiem witamin A, D, E, K. W diecie dziecka powinny dominować tłuszcze roślinne wysokiej jakości w postaci olejów, jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT),
· wprowadzenie do diety dobrze przyswajanych nasion i orzechów, które charakteryzujących się wysoką wartością odżywczą,
· ograniczenie podawania cukru – cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych, wyłącznie wartość kaloryczną. Desery, przekąski powinny być oparte o owoce świeże i suszone na słońcu oraz produkty przygotowane na bazie miodu, melasy, syropu klonowego czy ksylitolu,
· unikanie sztucznych dodatków – wszystkie substancje odżywcze, w tym mikroelementy i witaminy, są najlepiej przyswajalne, jeśli ich źródło jest naturalne,
· unikanie podawania napojów wysokosłodzonych – w jadłospisach dzieci powinna być uwzględniona odpowiednia ilość napojów w postaci czystej wody, herbat ziołowych, owocowych, naturalnych kompotów,
· urozmaicanie posiłków w celu zapobiegania niedoborom – nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach jednocześnie.
Podpisz petycję do pana Jana Orgelbranda, Zastępcy Głównego Inspektora Sanitarnego.