Przed śniadaniem
Herbatka z dzikiej róży i pokrzywy
Śniadanie
Krem z kaszy jaglanej
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 2 szklanki wody
– 2 łyżeczki płatków owsianych
– 20 dag dyni pokrojonej w kostkę
– 10 dag suszonych daktyli
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 1 łyżeczka masła sklarowanego
– 2 łyżki zarodków pszennych
– sól
– ewentualnie słód lub miód
Zagotuj wodę, wrzuć umyte daktyle oraz kaszę jaglaną i płatki jęczmienne. Dodaj pokrojoną dynię oraz łyżeczkę masła. Gotuj 30-40 minut. Posól do smaku. Na końcu połącz, już po zestawieniu z ognia, ze zmielonym siemieniem Inianym i zarodkami pszennymi. Wymieszaj. Gdyby krem był mało sodki, dołóż trochę słodu lub miodu.
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 71
Obiad
Zupa grochowa z suszoną natką pietruszki
– 1 szklanka ugotowanego z dodatkiem kombu (2 cm) grochu
– 1 szklanka pokrojonych drobno warzyw (cebula, marchew, seler)
– olej
– kminek
– majeranek
– pieprz
– kurkuma
– czosnek
– sos sojowy
Pokrojone warzywa podduś na oleju i wrzuć na wrzącą wodę, dodaj groch i gotuj jeszcze przez 20 minut, dopraw przyprawami. Podawaj z grzankami lub z pokrojonym i podsmażonym wędzonym tofu.
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 95
Kasza gryczana a’la kaszanka
– 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
– 1 szklanka kaszy jęczmiennej
– 2 szklanki wywaru po ugotowaniu czerwonej fasoli
– 4 szklanki wody po ugotowaniu kalafiora
– 2 pory
– 4 łyżki słodkiej śmietanki
– 2 łyżki sklarowanego masła
– sól, pieprz
Kaszę opłucz, zalej w szybkowarze wywarem z fasoli i kalafiora, dodaj sól oraz słodką śmietanę. Przykryj samowar i gotuj na wolnym ogniu. Pory opłucz, przekrój wzdłuż i drobno pokrój. Podduś na łyżce masła. Po ugotowaniu kaszy dodaj por oraz pieprz do smaku. Wymieszaj i przełóż na wysmarowaną masłem blachę. Zapiekaj w piekarniku przez 25 min. Podawaj z dodatkiem warzyw.
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 80
Surówka-prasowanka z czerwonej kapusty
– 1 główka czerwonej kapusty
– 2 kwaśne jabłka
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki rodzynek lub moreli
– 10 dag kiełków ze słonecznika
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– łyżeczka słodu lub miodu
Wymytą kapustę drobno poszatkuj, lekko posól, wygnieć rękoma, ubij w miseczce, przyciśnij talerzem i obciąż ciężkim przedmiotem. Odstaw na 1 godz. do kilku dni. Aby kapusta się nie psuła powinna być dokładnie ubita i przyciśnięta. Włóż ją następnie do miseczki, dodaj starte jabłko, namoczone uprzednio rodzynki i ziarna słonecznika. Z oliwy, soku z cytryny, słodu i odrobiny gorącej wody zrób sos i dodaj do kapusty. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 142
Podwieczorek
Naleśniki z mąki amarantusowej* z musem jabłkowym (jabłka ugotować z kilkoma daktylami i cynamonem – zmiksować)
*Naleśniki z mąki amarantusowej
– 1 szklanka mąki amarantusowej
– 1 szklanka białej mąki orkiszowej (lub też orkiszowej razowej lub pszennej razowej)
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 jaja
– ok. 1 szklanki wody mineralnej gazowanej (albo zwykłej wody)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki oliwy
W misce zmiksuj wszystkie składniki, regulując gęstość ciasta wodą tak, aby miało konsystencję gęstej śmietany. Wlej też do ciasta oliwę. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej, suchej patelni (smażąc pierwszy naleśnik, wlej wcześniej odrobinę oleju, przy następnych nie jest to konieczne). Podawaj z sezonowymi owocami, musem owocowym, syropem klonowym lub słodem.
Przepis pochodzi z Alchemii pożywienia, Bożena Żak-Cyran, str. 97
Kolacja
Kleik ryżowy z żółtkiem
– 2 części kleiki ryżowego
– 1 część mleka
– 3-4 krople oleju lnianego bądź z kiełków pszenicy
Na 110 ml pokarmu 2 części kleiku podgrzej z 1 częścią świeżego mleka i doprowadź do wrzenia. Odstaw z ognia i dodaj 3-4 krople oleju.
Przepis pochodzi z Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą, Bożena Żak-Cyran, str.111
1 łyżeczka zmielonej, suszonej pokrzywy