Przed śniadaniem
Napój z miodu i cytryny (może być z dodatkiem pyłku pszczelego)
Śniadanie
Ulubiona zupa śniadaniowa
– 3 łyżki kaszy jaglanej
– 2 łyżki płatków owsianych
– szczypta kurkumy
– dowolna ilość rodzynek lub moreli
– pestki dyni i nasiona słonecznika po 1 łyżce
– szczypta imbiru
– 1 łyżeczka siemienia lnianego
– 1 jabłko
– 1,5 litra wody
– sól
– miód do smaku
– 1 łyżeczka sklarowanego masła
Do wrzącej wody wsyp szczyptę soli, kurkumy i imbiru oraz kaszę jaglaną i płatki owsiane. Dodaj namoczone rodzynki lub morele, pestki dyni i nasiona słonecznika oraz siemię lniane. Gotuj 30 min. Na koniec dodaj starte jabłko, masło i miód. Gdyby potrawa była za gęsta uzupełnij wrzącą wodą.
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 90
1 łyżeczka zmielonej suszonej pokrzywy
Obiad
Zupa porowa
– 1 l bulionu warzywnego lub wody
– 3-4 łyżki śruty pszennej lub orkiszowej
– 1 por
– 2-3 łyżki sklarowanego masła lub oleju sezamowego
– świeży imbir
– po 1 łyżce: siemienia lnianego, pestek dyni, nasion słonecznika
W gorącym garnku rozgrzej masło lub olej sezamowy. Dodaj drobno pokrojony por i odrobinę utartego, świeżego imbiru. Krótko podduś. Dodaj szczyptę soli, śrutę pszenną, bądź orkiszową. Wymieszaj. Dodaj gorący bulion lub wodę i gotuj przez ok. 20 min. Odstaw zupę, dodaj siemię lniane, pestki dyni i słonecznika.
Przepis pochodzi z Kuchni zdrowia i młodości, Bożena Żak-Cyran, str. 45
Czerwona fasola duszona z warzywami
– 30 dag czarnej lub czerwonej fasoli
– 3 średniej wielkości cebule
– 1 duża marchew
– 1 seler
– 1 por
– 1 cukinia (niekoniecznie)
– 3 łyżki sosu sojowego shoyu lub tamari
– 2 cm glonu kombu
– 2 łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno
– imbir
– 2-3 ząbki czosnku (niekoniecznie)
– tymianek
– pieprz
– 2 łyżeczki glonu arame
Fasolkę umyj i namocz na noc. Odcedź. Ugotuj z glonem kombu dodając na 1 objętość fasoli 2-3 objętości wody. W szybkowarze gotuje się fasolę około 20 minut od momentu zagotowania, a w zwykłym garnku około 1,5 godz., stosując 2-3-krotną metodę szoku termicznego (gdy woda zaczyna kipieć, dolej niewielką ilość zimnej wody). Warzywa oczyść i pokrój w słupki. W dużym garnku rozgrzej olej i kolejno wrzucaj warzywa. Garnek przykryj i duś warzywa na małym ogniu około 15 minut, lekko podlewając wodą. Dołóż krótko moczony glon arame i duś jeszcze 5 minut. Następnie połącz z podgotowaną fasolą i duś jeszcze 10 minut. Na koniec dodaj sól, przyprawy, wyciśnięty czosnek i sos sojowy. Podawaj jako danie samodzielne z dodatkiem ryżu, kasz czy makaronu.
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 132
Ryż
Krótka kiszonka z marchwi i cebuli
– marchew i cebula w dowolnych ilościach
– przegotowana woda
– odrobina musztardy francuskiej
– sos sojowy
Marchew i cebulę oczyść i pokrój w plasterki. Wodę zmieszaj z odrobiną sosu sojowego i musztardą francuską. Warzywa ułóż w słoiczku i zalej zalewą. Kiś przez 5 dni, po czym zakręć słoik i przechowuj go w lodówce. Wywaru z kiszonki używaj do zup i sosów.
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran , str. 143
Podwieczorek
Kanapka z chleba pełnoziarnistego z pastą słonecznikową* + ogórek kiszony
*Pasta słonecznikowa
– 1,25 szklanki wody
– 2-3 łyżki ugotowanego ryżu
– ½ szklanki słonecznika
– 1 ząbek czosnku
– 2-3 łyżki pasty pomidorowej
– sól
Słonecznik zalej wodą i gotuj 10-15 minut. Jeszcze gorący zmiksuj z ryżem, dodając pozostałe składniki.
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran , str.109
Rozgrzewająca kawa zbożowa
– 1/2 l wrzącej wody
– 1 czubata łyżka zbożowej kawy
– kilka daktyli
– cynamon
– plasterek świeżego imbiru (lub szczypta sproszkowanego)
– goździki
– kardamon
Do wrzącej wody dodaj kawę oraz kilka daktyli i gotuj 10 minut. Następnie zmniejsz do minimum ogień, dodaj szczyptę cynamonu oraz po odrobinie pozostałych przypraw. Gotuj pod przykryciem 3-5 minut. Napar jest dość mocny, rozcieńczaj go gorącą wodą.
Przepis pochodzi z Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran str. 178
Kolacja
Ryba gotowana na parze
– 0,5 kg ryby (flądry, okonia, suma, dorsza albo halibuta)
– sól morska
– sok z cytryny
– sos sojowy shoyu
– estragon
– biały pieprz
– tymianek
– zielona pietruszka
– kilka grzybów shiitake*
– cytryna
Ryba gotowana na parze jest bardzo delikatna i dlatego nie nadaje się do przekładania. Należy ją wymyć, posolić, skropić shoyu i sokiem z cytryny. Ułóż w naczyniu ceramicznym, obok połóż parę grzybków shiitake, wstaw do garnka przeznaczonego do gotowania na parze. Czas parowania wynosi około 15-20 minut. Gotową rybę ugarniruj plasterkami cytryny i zieloną pietruszką.
* japońska nazwa grzyba Ta-ké, który rośnie na drzewach Shii.
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 161
1 łyżeczka suszonej, zmielonej pokrzywy