Przed śniadaniem
Przegotowana woda lekko zakwaszona cytryną
Śniadanie
Krem z pęczaku jęczmiennego
Ugotowany wcześniej pęczak zmiksuj na krem. Gdyby był zbyt gesty wlej nieco przegotowanej wody. Podawaj z musem owocowym.
Przepis pochodzi z Alchemii pożywienia, Bożena Żak-Cyran, str. 88
Mleczko sezamowe
– l/2 szklanki sezamu nieczyszczonego
– 3 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
– szczypta soli
– kilka suszonych daktyli lub moreli czy fig, wcześniej krótko namoczonych, czy też banan
– miód lub słód
Sezam umyj, mieszając go na sicie drewnianą łyżką i zanurzając sitko w misce z wodą, uważając, aby nie spłynął do wody. Zmień dwu lub trzykrotnie wodę. Namocz go na kilka godzin (najlepiej na noc) w 1 szklance przegotowanej wody. Zmiksuj sezam z tą samą wodą i dowolnymi dodatkami. Do tego celu najlepiej użyć blendera. Dodaj pozostałą wodę. Mleczko podgrzej przed spożyciem, lecz nie gotuj.
Jest to jeden z najbardziej odżywczych napojów, posiadających żywe enzymy.
Potrawa na zastosowanie: jako samodzielny napój lub w formie dodatku do kasz i płatków śniadaniowych. Może stanowić też bazę do deserów (budynie, koktajle owocowe).
Przepis pochodzi z Alchemii pożywienia, Bożena Żak-Cyran, str. 163
Obiad
Szybki barszcz czerwony z makaronem orkiszowym
– 1 l wywaru z warzyw
– zakwas z buraczków
– sos sojowy
– 1 łyżeczka miodu
– 2 łyżki oleju lnianego
– ugotowany makaron razowy lub ugotowana dowolna fasola
Podgrzej wywar. Odstaw z ognia i dodaj zakwas z buraczków w takiej ilości, aby zupa miała zdecydowany smak (spróbuj). Przypraw sosem sojowym i miodem. Wlej olej. Podawaj z makaronem lub fasolą.
Przepis pochodzi z Alchemii pożywienia, Bożena Żak-Cyran, str. 189
Pieczeń z soczewicy i orzechów
– 2 filiżanki ugotowanej na gęsto soczewicy
– 1 mała cebula pokrojona w kostkę
– ½ filiżanki zarodków pszennych
– ½ filiżanki śruty orkiszowej lub bułki tartej razowej
– ½ filiżanki posiekanych orzechów włoskich lub nasion słonecznika
– ½ łyżeczki szałwii lub tymianku
– 1 łyżka octu winnego
– ½ filiżanki bulionu warzywnego lub wywaru z soczewicy
– sól
– 1 łyżka oliwy
Podsmaż cebulę na oliwie i wymieszaj ze wszystkimi składnikami. Przełóż do wysmarowanej oliwą foremki i piecz przez 30 minut pod przykryciem, następnie pieczeń odkryj i piecz jeszcze 10 minut.
Przepis pochodzi z Alchemii pożywienia, Bożena Żak-Cyran, str. 112
Duszone warzywa
– dowolne warzywa sezonowe wg upodobania
– olej
– sos sojowy
– sok z cytryny (niekoniecznie)
Warzywa pokrój. Garnek rozgrzej, wlej nieco oleju i odrobinę wody. Duś młode warzywa ok. 10 minut, a stare dłużej, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec duszenia skrop warzywa sosem sojowym i sokiem z cytryny. Do warzyw możesz dołożyć dowolną ugotowaną fasolę, soczewicę, marynowane tofu, kawałki sejtanu lub tempeh i duś krótko. Podawaj z ryżem, makaronem lub kaszami. Potrawa ma działanie lecznicze: wzmacnia układ immunologiczny, rozgrzewa ciało.
Przepis pochodzi z Alchemii pożywienia, Bożena Żak-Cyran, str. 131
Podwieczorek
Ciasto cynamonowe
– 11/2 szklanki mąki orkiszowej
– 1 czubata łyżka siemienia lnianego
– 1/3 szklanki masła
– 1 szklanka brązowego cukru lub fruktozy
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżka cynamonu
– 1/2 szklanki mleka (może być migdałowe lub sezamowe)
Utrzyj masło z cukrem, dodaj siemię i pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj. Wlej do natłuszczonej foremki wysypanej otrębami i piecz 35 minut w temp. 180°C.
Przepis pochodzi z Alchemii pożywienia, Bożena Żak-Cyran, str. 98
Jabłko pieczone
Rozgrzewająca kawa zbożowa
– 1/2 l wrzącej wody
– 1 czubata łyżka zbożowej kawy
– kilka daktyli
– cynamon
– plasterek świeżego imbiru (lub szczypta sproszkowanego)
– goździki
– kardamon
Do wrzącej wody dodaj kawę oraz kilka daktyli i gotuj 10 minut. Następnie zmniejsz do minimum ogień, dodaj szczyptę cynamonu oraz po odrobinie pozostałych przypraw. Gotuj pod przykryciem 3-5 minut. Napar jest dość mocny, rozcieńczaj go gorącą wodą.
Przepis pochodzi z Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran str. 178
Kolacja
Kasza jaglana gotowana z dynią
– 1,5 szklanki wrzącej wody
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej
– 20 dag dyni
– 1 łyżeczka sklarowanego masła
– szczypta imbiru
– sól
Do wrzącej wody wsyp wypłukaną kaszę, dodaj pokrojoną w kostkę lub startą dynię, masło, szczyptę imbiru i sól. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu, najlepiej na metalowej płytce. Od czasu do czasu mieszaj, aby kasza nie przywarła do dna.
Przepis pochodzi z Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 166