Tymczasem bez działalności bakterii marnie byśmy skończyli – to one są podstawą trawienia, odnawiania gleby, fermentacji i wielu pożytecznych procesów.
Oczywiście niektóre procesy są dla nas i środowiska szkodliwe, ale zgodnie z badaniami Japończyka profesora Teruo Higa, odpowiednie dobranie mikroorganizmów może zdziałać cuda. Profesor Higa postawił na mieszanki mikroorganizmów tlenowych i beztlenowych, które wspomagają procesy wartościowe i zapobiegają procesom szkodliwym.
W efekcie znalazł naturalny sposób, aby wzbogacić glebę, pomóc w pozbyciu się brudu i ochronić nasze zdrowie. Mieszanki profesora nazywane są Efektywnymi Mikroorganizmami. Zawierają drobnoustroje z rodzin bakterii kwasu mlekowego, bakterii fotosyntezujących oraz drożdży. Na ich bazie powstają płyny do czyszczenia, nawozy, probiotyki a nawet mydła.
Do tej pory Efektywne Mikroorganizmy największą furorę robią w rolnictwie i hodowli. Znane z właściwości antyutleniających regenerują glebę i wspomagają wzrost roślin bez użytku nawozów chemicznych. Preparat Eefektywne Mikroorganizmy Ogród można używać do nawożenia przydomowego warzywniaka oraz parapetowych plantacji ziół i kwiatów.
Efektywne Mikroorganizmy doskonale zwalczają również nieprzyjemne zapachy. Stąd ich zastosowanie w chlewniach i oczyszczalniach ścieków. Otręby Bokashi, czyli otręby z mieszanką Efektywnych Mikroorganizmów nadają się do kompostowania zarówno w ogrodzie jak i domu. W Polsce dostępny jest już pełen asortyment.