W czasie ciąży należy unikać wszelkich skrajności w odżywianiu – pożywienia zbyt gorącego, ale też niezbyt zimnego. Nie za słonego, ani też zbyt słodkiego, za ostrego, za kwaśnego itd.
Zimą powinnyśmy jeść lekkostrawne dania zbożowe i warzywne wzmacniające centrum (śledziona, trzustka, żołądek). Gdy narządy te zostaną wzmocnione przez właściwe odżywianie, dziecko w łonie matki otrzyma dostateczną ilość energii. Dzięki właściwie dobranej diecie matka będzie czuła się dobrze, a co za tym idzie, dobrze będzie się czuło dziecko.
Szczególnie ważne są pełnowartościowe ziarna zbóż (razowe, z pełnego przemiału), których udział w diecie może być bardzo wysoki – do 50% i więcej, jako że zawierają wszystkie ważne – w okresie ciąży – składniki mineralne, jak choćby magnez, który (podobnie jak wszystkie minerały) występuje tylko w otoczce niełuskanego zboża. Dlatego zamiast białych bułek, chleba i makaronów należy jeść pełnowartościowe zboża.
Rośliny strączkowe, świeże ryby i mięso są z kolei źródłem białka.
Należy pamiętać o namaczaniu zbóż – najlepiej na noc – w zakwaszonej wodzie (cytryna, ocet jabłkowy, zakwas żytni), po to, by unieczynnić obecny w pełnych ziarnach zbóż kwas fitynowy. Wodę po namoczeniu należy odlać i do gotowania wlać świeżą. Ważną pozycją w diecie kobiety ciężarnej są zielone rośliny liściaste, będące najlepszym źródłem – ważnego dla płodu – kwasu foliowego, wapnia i magnezu.