Dieta dziecka do 1. roku życia – jak powinna wyglądać? Dziecko może mieć wówczas problem z wypróżnianiem się. Dzieci do 1. roku życia mają nie w pełni ukształtowany układ pokarmowy. Zdarza się, że źle przyswajają mleko matki.
Przyczyn można upatrywać w:
– stresie, pośpiechu, zdenerwowaniu matki w codziennym życiu;
– braku tolerancji laktozy (cukru mlecznego) u dziecka;
– zbyt łapczywym połykaniu mleka i nałykaniu się powietrza;
– niezdrowym odżywianiu się matki.
Dieta dziecka do 1. roku życia – Jak postępować w takich sytuacjach?
Metodą prób i błędów należy ustalić, co stanowi przyczynę wzdęć u dziecka. Matka karmiąca musi w pierwszej kolejności bardzo uważać aby:
– jej pożywienie było lekkostrawne;
– było przygotowane z produktów właściwych dla danej pory roku;
– w daniach powinny występować pięć smaków (słodki, słony, gorzki, ostry i kwaśny) z dominacją smaku słodkiego (słodkie warzywa, owoce, zboża); pozostałe smaki należy stosować w minimalnych ilościach i z dużą ostrożnością;
– zboża powinny być dobrze ugotowane.
Jak pomóc dziecku w przypadku wzdęć i kolki?
Aby ulżyć niemowlęciu w przypadku wzdęć i kolki można:
– stosować ciepły okład na brzuszek;
– masować brzuszek zgodnie z ruchem wskazówek zegara, stosując jednocześnie nacieranie z kopru włoskiego (50 ml oleju migdałowego + 3-4 krople olejku eterycznego z kopru włoskiego, zmieszać);
– masować stopy dziecka i lekko uciskać podudzie;
– przed posiłkiem podawać niewielką ilość herbatki z kopru włoskiego dla ułatwienia trawienia.
W ciągu pierwszych tygodni życia dziecka przewód pokarmowy stopniowo się wzmacnia i skłonność do wzdęć się zmniejsza, a często sama ustępuje. W przypadku nietolerancji laktozy lub kiedy nic nie pomaga, a po trzech miesiącach dolegliwości nadal się utrzymują, należy zasięgnąć porady lekarza, najlepiej specjalizującego się w medycynie naturalnej.
Uwaga!
Latem i wczesną jesienią jada się zwykle więcej warzyw i owoców na surowo. Matki karmiące powinny raczej jadać warzywa i owoce gotowane na parze, duszone lub lekko zblanszowane. Tak przygotowane zachowują wszystkie swoje wartości i nie zakłócają pracy przewodu pokarmowego karmionego mlekiem matki dziecka.