Dieta w pierwszym trymestrze ciąży powinna być zgodna z ogólnymi zasadami zdrowego żywienia. Od samego początku ciąży należy unikać: alkoholu, konserwantów żywności, benzoesanu sodu, surowych mięs i ryb (sushi), serów pleśniowych oraz zbyt dużej dawki kofeiny (dopuszczalne są 2 filiżanki kawy z mlekiem). Warto również zrezygnować z białej mąki i dodawania cukru do napojów oraz ograniczyć spożycie słodyczy.
W diecie kobiety w pierwszym trymestrze ciąży ważne są:
– kwas foliowy, który wpływa na prawidłowe ukształtowanie się cewy nerwowej płodu;
źródła: brokuły, szpinak, awokado, orzechy, pomarańcze, zielone warzywa, ziarna zbóż,
– cynk, który wspomaga prawidłową „produkcję” DNA płodu oraz rozwój całego systemu odpornościowego;
źródła: chuda wołowina, kurczak, fasola, płatki śniadaniowe.
Napoje: pij min 1,5 litra wody mineralnej niskosodowej, kompoty z owocami i świeżo wyciskane soki owocowe
Dobra rada: latem zamroź swoje ulubione owoce – jesienią i zimą będziesz mogła przywołać wspomnienie lata i wzbogacić swoją dietę w cenne witaminy i minerały.


 
                            


