Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie, to książka, która jest fantastycznym przewodnikiem po świecie herbaty. Nie jest ani rozprawa naukowa, ani specjalistyczne opracowanie. To po prostu książka, która powstała z pasji i miłości do herbaty.
Autorka przeprowadza nas krok po kroku po rodzajach herbaty, sposobach jej uprawiania, przygotowywania a na koniec – parzenia.
Okazuje się, że picie herbaty, które w wielu polskich domach już jest swoistym rytuałem, może stać się nim w jeszcze większym stopniu. Może się okazać fantastyczną przygodą, zwyczajem, który nadaje barwę zwykłym chwilom czy też okazją do wspólnego spędzania czasu.
Herbata – co znajdziesz w książce
Jak wspomniałam, w książce znajdziesz wiele ciekawostek historycznych, popularne mity i przekonania oraz wiele anegdot, które się z tematem herbaty wiążą.
To również wskazówki i sugestie, które pomogą Ci z herbaty, każdej herbaty, wydobyć jej niepowtarzalny smak i aromat. Bo okazuje się, że od tego, w jaki sposób jest ona parzona, zależy również to, jak smakuje, jak bardzo jest intensywna i co ze sobą niesie.
Każdy, kto lubi herbatę, ceni jej smak i interesuje się też jej różnorodnymi rodzajami, powinien sięgnąć po książkę. Nie po to, by „profesjonalizować” swoje picie herbaty. Po to, by jeszcze więcej z niej wydobyć. By cieszyć się nią jeszcze bardziej i móc posmakować jej różnorodnych odsłon.