Odpowiednie i zbilansowane żywienie dzieci jest podstawą prawidłowego rozwoju i często niedocenianą inwestycją przez całe dorosłe życie. Zdrowe odżywianie dzieci nie musi być wyzwaniem dla rodziców – wystarczy pamiętać o kilku zasadach, aby dzieci były zadowolone z przygotowywanych potraw. W tym artykule dowiesz się, o czym warto pamiętać oraz poznasz przykładowy przepis na obiad.

Układając przepis na obiad dla dzieci, należy mieć na uwadze przede wszystkim to, co znajduje się na talerzu naszego dziecka. To wpływa na rozwój i wzrost, ale także na dorosłość naszej pociechy. Zdrowe odżywianie powinniśmy stosować już na etapie dzieciństwa, które może uchronić nasze dzieci przed otyłością i innymi chorobami w przyszłości. W tak zwanym „okresie wzrostu”, kiedy masa ciała podwaja się, zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze jest większe niż w innych okresach życia. Wzrasta ogólne zapotrzebowanie wapnia i żelaza. Dlatego wszelkie niedobory żywieniowe w młodym wieku mogą w pewnym stopniu opóźnić prawidłowy rozwój.
Od czego zacząć przygotowania?
Aby dokonać właściwego wyboru diety Twojego dziecka, musisz zrozumieć nawyki żywieniowe całej Twojej rodziny. Najlepiej spędzić kilka dni, w tym weekend, spisując, co i ile jedzą nasze pociechy. Nastolatki mogą już samodzielnie prowadzić taki dziennik żywności. Dokładne zebranie tych informacji na piśmie często może być dla rodziców „otwarciem oczu” na temat ilości, a nawet wyższej jakości żywności spożywanej przez ich dziecko. Dla dietetyków dzienniczek żywności jest podstawą dostosowania diety.
Tłuszcze w diecie
Tłuszcz jest w diecie skoncentrowanym źródłem energii. Ograniczając ich spożycie, łatwiej i skuteczniej można znacznie obniżyć kaloryczność naszej diety. Zaleca się, aby tłuszcz stanowił około 25-30% kalorii w diecie, a tłuszcze nasycone (znajdujące się głównie w mięsie, mleku i ich przetworach) nie przekraczają 10% całkowitego spożycia kalorii.
Węglowodany
W diecie należy stosować węglowodany złożone, zwłaszcza te, które mają niski indeks glikemiczny. Zawierają one w sobie wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy bądź minerały. Wprowadzenie węglowodanów w dietę naszego dziecka powinno wynosić około 50-55% całkowitego zapotrzebowania na energię, jednocześnie pamiętając o tym, że dzienne spożycie węglowodanów powinno być wyższe niż 100 gramów. Przykładowym źródłem węglowodanów złożonych są produkty pełnoziarniste: chleb pełnoziarnisty, łuskany, ryż, płatki zbożowe, ziemniaki.
Białka
Białka są budulcem organizmu, podobnie jak enzymy i hormony. Co ciekawe, dorastające dzieci mają większe zapotrzebowanie na białko niż dorośli. Białko to składnik, którego nie wolno ograniczać w niskoenergetycznej diecie dzieci. Energia pozyskiwana z białka powinna zaspokoić około 20% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Źródłem zdrowego białka są mięso, nabiał i jajka.
Przykładowy przepis na obiad dla dzieci
Pulpety wieprzowe z gruszką
Potrzebne składniki: mielona wieprzowina 250 g, komosa ryżowa 5 łyżek, imbir (suszony) 1/4 łyżeczki, bułka tarta 2-3 łyżki, nasiona fenkułu 2 łyżki, szałwia (suszona) 1/2 łyżeczki, sól 1/2 łyżeczki oraz gruszka.
W misce należy wymieszać ze sobą wieprzowinę, komosę ryżową oraz bułkę tartą. Dodaj do mięsa rozgniecioną szałwię i imbir. Następnie wystarczy posolić i obrane gruszki położyć na grubej tarce. Wszystko jeszcze raz wymieszać i uformować klopsiki, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.