Alergia pokarmowa u dziecka to problem. Z jednej strony jest to problem dla rodzica – musi nauczyć się takiego przyrządzania posiłków, w którym unika szkodliwych lub niebezpiecznych dla dziecka składników. Z drugiej strony jest to problem dla dziecka, które musi nauczyć się nie tylko rozpoznawania szkodliwych dla niego składników, ale również świadomego z nich rezygnowania. W efekcie jest mu nieco trudniej. Na szczęście, odpowiednie podejście, odrobina kreatywności oraz wsparcie mogą sprawić, że życie z alergią pokarmową nie będzie wcale takie trudne.
Uczta małego alergika
Dzięki książce „Uczta małego alergika” Katarzyny Stuhr – Błażejewskiej, gotowanie dla dziecka z alergią nie jest takie trudne. Dla samego dziecka zaś posiłki mogą pozostać przyjemnością nie tylko smakową, ale również wizualną.

Książka jest to zbiór różnorodnych przepisów na codzienne posiłki i desery, które pozbawione są najbardziej popularnych alergenów. Teoretyczny wstęp to ciekawe i wartościowe informacje na temat samej alergii, jej przebiegu, skutków i objawów. Dzięki tej części książki można się wiele dowiedzieć o sytuacji swojego dziecka i zrozumieć jego problem z alergią pokarmową. Część z przepisami to bogactwo inspiracji, pomysłów i podpowiedzi. Dzięki nim nie musisz się co dzień zastanawiać, co zrobić i co ugotować swojemu dziecku tak, by było bezpiecznie i smacznie. Zyskujesz bardzo konkretne i jasne podpowiedzi. Wystarczy wybrać interesujące danie, kupić potrzebne produkty i przygotować je zgodnie z przepisem.

Dzięki książce przekonasz się, że gotowanie eliminacyjne może być nie tylko smaczne. To również fantastyczna zabawa, estetyka potraw i fantastyczne odkrycia smakowe. Zmienisz całkowicie swoje podejście – z postawy doświadczania ograniczeń i trudności na postawę doświadczania różnorodności, odkrywania smaków i eksperymentowania z produktami.
Smak i świetna zabawa! A Twoje dziecko zyskuje wybór!