Szybki lunch w pracy? Nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak pyszna bułka z ulubionymi dodatkami. To przekąska, która zaspokoi twój głód i pozwoli bez zbędnego objadania się doczekać aż do pory obiadowej. Wbrew pozorom kanapka wcale nie musi być nudna i byle jaka. Jeśli zadbasz o to, co trafi do pieczywa, zafundujesz sobie prawdziwą kulinarną przygodę!
W wersji wege, hipsterskiej, a może zupełnie klasycznej? Każda opcja jest dobra. Mamy dla ciebie kilka propozycji – zarówno takich, które możesz zamówić w lokalach takich jak Maraton w Krakowie, jak i tych, które przyrządzisz w domu.

Dobre pieczywo to podstawa
Nie ma dobrej kanapki bez chrupiącego, aromatycznego i świeżego pieczywa. Niezależnie od tego, czy wybierasz bułkę, czy chleb, wybierz produkt ze sprawdzonej, tradycyjnej piekarni. Dlaczego? Ponieważ pieczywo, które znajdziesz na półce w hipermarkecie, najczęściej jest wypiekane z zamrożonej mieszanki ciasta. Efekt? W wielu przypadkach takie bułki już po kilku godzinach robią się po prostu niejadalne, do tego ich skład pozostawia naprawdę wiele do życzenia.
Jakie pieczywo wybrać w sprawdzonej piekarni? Do kanapek do pracy dobrze spiszą się:
kajzerki i inne bułki z białego pieczywa – to po nie sięgają m.in. kucharze w barze Maraton w Krakowie – chrupiące i idealnie neutralne, przez co pasują do wszystkiego
pieczywo z pełnego przemiału – np. orkiszowe czy graham, najlepiej obsypane dużą ilością ziaren
bułki włoskie typu ciabatta – nieco większe i bardziej sycące.
Oczywiście zawsze możesz też wybrać chleb: zwykły baltonowski albo wyrabiany na zakwasie i z oryginalnymi dodatkami, np. czarnuszką czy pestkami dyni.
Klasyka czy szalone kompozycje?
Decyzja zależy tylko od ciebie i nie musisz jej podejmować raz na zawsze. Wręcz nie powinieneś! Jednego dnia możesz się cieszyć smakiem klasycznej bułki z baru Maraton w Krakowie – np. tej z szynką, serem żółtym, pastą jajeczną czy prawdziwym domowym pasztetem, innego zaś przygotować coś swojego. Jakie kompozycje zasługują na uwagę?
Awokado, rukola, pomidory i mozarella – klasyka we włoskim stylu. Zastąp masło kremowym (i zdrowym!) awokado, a na nim ułóż kolejno: plasterki pomidora, plastry mozzarelli oraz świeżą rukolę. Całość możesz oprószyć delikatnie solą i pieprzem oraz skropić odrobiną oliwy i zamknąć w bułce typu włoskiego. Palce lizać!
Wędzony łosoś, jajko, roszponka – bułkę posmaruj prawdziwym masłem, połóż na nie 2 cienkie plasterki łososia i pokrojone jajko na twardo, a na to połóż jeszcze roszponkę lub rukolę. Zakochasz się w tej kompozycji!
Pasta rybna, ogórek konserwowy – sięgnij po puszkę ryby, np. makreli w sosie pomidorowym i zmiksuj ją w blenderze ze 100 g tłustego twarogu. Nakładaj na bułkę, a całość udekoruj drobno posiekanym ogórkiem konserwowym i ewentualnie cebulką.
Ser, szynka, ananas – czyli wersja hawajska. Wybierz dobrej jakości szynkę i ser cheddar, a na nie połóż plaster ananasa. Mieszanka słodkiego i lekko wędzonego smaku to aromat nie do podrobienia!
Z tapenadą – czyli pastą z oliwek czarnych lub zielonych. Do zmielonych malakserem oliwek dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli oraz pietruszkę i czosnek. Odstaw na 24 godziny i tak przygotowaną pastą smaruj kanapki. Doskonale skomponuje się również z serem feta.
Nie masz czasu na przygotowanie tak niepowtarzalnych kanapek? Zamów swoją ulubioną z dowozem do miejsca pracy. Dzięki temu na pewno nie zgłodniejesz!
Artykuł partnerski