Wydawnictwo Harper Kids po raz kolejny zaskoczyło nas niesamowitą ofertą wydawniczą. Tym razem są to książki z serii Wiem, co jem, które w przystępny sposób opowiadają o tym, co znajduje się na naszych stołach.
Miałam przyjemność zapoznać się z dwoma egzemplarzami z tej serii. Czego można się dowiedzieć?
Wiem, co jem. Makaron
Książka o makaron w bardzo prosty i jasny sposób wyjaśnia, skąd bierze się makaron i co trzeba zrobić, by wylądował na naszych stołach.
Jest prosta i jasna. Tak, że dzieci spokojnie zrozumieją, czego temat dotyczy i jakie są szczegóły procesu jego powstawania. Dowiedzą się, z jakiego rodzaju pszenicy produkuje się mąkę na makaron i co trzeba dodać, by zmienił on swój kolor.

Wszystkie informacje wzbogacone są bardzo ładnymi i przyjaznymi dla oka rysunkami. To powoduje, że tekst i ilustracje wzajemnie się uzupełniają i dopełniają. Całość jest naprawdę pięknie wydana i dopracowana w najdrobniejszych szczegółach.
Publikacja świetnie sprawdzi się nie tylko dla dzieci ciekawych świata. To fantastyczna książka dla wszystkich, którzy chcą zrozumieć otaczającą ich rzeczywistość.
Wiem, co jem. Miód
Ta część opowiada o sposobach produkcji i pozyskiwania miodu. Jak wiadomo, miód jest produktem naturalnym, który pozyskujemy do pszczół. A dzięki tej książce można zrozumieć, jak w ogóle dochodzi do jego powstania, jak się go zbiera i w jaki sposób dbać o pszczoły, by mogły produkować go jak najwiecej.

Ta książka również napisana jest bardzo prostym, jasnym i zrozumiałym językiem. Zawiera wyjaśnienia, które są istotne dla zrozumienia tematu. Ale jednocześnie podaje je w taki sposób, że nie komplikują sprawy.
Ilustracje, tak jak w poprzednim tomie, świetnie uzupełniają treść książki, która wydana jest na najwyższym poziomie. Aż chce się po nią sięgnąć. Co ciekawe i bardzo istotne, już pierwsze zdania książki powodują, że po prostu chce się ją przeczytać i poznać to zagadnienie dokładniej.
Fantastyczna! Gorąco polecam!