Dziś chcę Wam zaprezentować trzy książki o tematyce gastronomicznej. Niektóre z nich to wartościowe porady kulinarne, inne to przeprawa przez smaki i zapachy. Zapraszam w tę smakowitą podróż, ale od razu ostrzegam 🙂 Lepiej zrobić sobie kanapkę na drogę, żeby żołądek nie wołał w czasie czytania 🙂
Zjeść głowę cukru
To niezwykle barwna i pięknie ilustrowana opowieść o smakach i produktach spożywczych, jakie towarzyszyły ludziom na przestrzeni lat, dziejów i historii. To także ciekawa przeprawa przez posiłki charakterystyczne dla określonych regionów.
Książka została wydana nakładem Wydawnictwa Kocur Bury. Informacje zostały skondensowane i podane w sposób przystępny i prosty do zrozumienia nawet dla najmłodszych. Pełno jest tu ciekawostek i zaskakujących wiadomości, o których nie tylko nie mieliśmy pojęcia, ale otwierają nam oczy na to, jak wiele się zmieniło w naszych dzisiejszych jadłospisach, ale również, jak wiele czerpiemy dziś z dawnych przepisów i receptur.
To apetyczna podróż przez wieki i regiony. Przy tym niezwykle wciąga i angażuje. Aż chce się wiedzieć, co było dalej. Fantastycznie napisana i równie pięknie zaprojektowana graficznie. Doskonała jako odskocznia od klasycznych tematów również w literaturze dziecięcej. A dla miłośników kulinariów – prawdziwa gratka.
Zdrowe i pełne energii dziecko
To druga nasza „jedzeniowa” propozycja. Książkę poprzedza wstęp, w którym poruszone zostały zagadnienia zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety. W drugiej części znajdują się informacje na temat różnorodnych zdrowych i smacznych przepisów.
Całość została skomponowana w taki sposób, by przedstawione we wstępie zasady żywienia móc później zastosować w przytoczonych i proponowanych daniach.
To nie jest typowa książka z przepisami, przede wszystkim dlatego, że poruszone są w niej tematy nieprawidłowego odżywiania, otyłości – jej przyczyn i leczenia oraz jak to nieprawidłowe odżywianie wpływa na funkcjonowanie całego ciała. Wdrożenie zalecanych i sugerowanych rozwiązań natomiast to droga do zmiany nie tylko nawyków, ale przede wszystkim samopoczucia. To wyposażenie dziecka w pakiet wartościowych produktów i substancji, które pozytywnie wpływają na jego rozwój i dorastanie.
Przepisy są nie tylko zdrowe, ale również smaczne, pomysłowe i pięknie zaprezentowane. Nie od dziś wiadomo, że oczami też jemy, więc propozycje podania mają tutaj ogromne znaczenie i pobudzają apetyt. Zachęcają też dzieci do sięgnięcia po oferowane produkty i dania.
Świetne źródło wiedzy i inspiracji, szczególnie dla tych osób, które chcą prowadzić zdrową i smaczną kuchnię, ale nie mają pomysłu, jak można to zrobić. Wartością z pewnością jest fakt, że autorką przepisów i porad jest mama dietetyczka. Nie tylko więc zna się na żywieniu, ale i na specyficznych oczekiwaniach dzieciaczków.
Ramen – zupa szczęścia i miłości
Ostatnia z dzisiejszych propozycji to książka pt. Ramen. Zupa szczęścia i miłości. Cała książka poświęcona została tej jednej zupie i jej rozmaitym odmianom. Sam proces jej gotowania to niemalże rytuał, który wymaga dokładnego przygotowania i starannego trzymania się wszelkich procedur. Jednak efekt jest niesamowity.
W książce poruszone są różnorodne kwestie – to nie tylko przepisy. Skąd wzięła się nazwa i koncepcja tej zupy? Jaką pełni funkcję kulturową (zaprasza się na nią nawet po randce, jak u nas na kawę!)? Skąd wzięła się jej popularność i cała otoczka wokół niej?
Dla wegetarian i wegan również coś się znajdzie. Choć bazą ramenu jest rosół, w książce znaleźć można przepisy, które pozwolą na pominięcie mięsnego składnika.
Zupa szczęścia? Na pewno! Miłości? Sprawdźcie sami!