Kisiel jest prostym i lekkim deserem, który każdy spożywał przynajmniej raz w życiu. Może kojarzyć się z wakacjami u babci lub przedszkolem. Obecnie w sklepach dostępnych jest mnóstwo produktów tego typu w różnych smakach. Warto jednak zdecydować się na przyrządzenie tego smacznego deseru w domu. To idealna opcja na podwieczorek dla dzieci. Składa się wyłącznie z naturalnych składników i nie dostarcza wielu kalorii, a ponadto jest pyszny. W najprostszej wersji do wykonania kisielu wystarczą trzy składniki, do których należą oczywiście przede wszystkim owoce. Świeże będą najlepsze w sezonie letnim – wtedy są pełne aromatów i witamin. Jesienią i zimą można sięgać po te mrożone bądź wykorzystywać kompoty czy soki owocowe. Kisiel może być gładki lub zawierać kawałki owoców.

Domowy kisiel truskawkowy
Kisiel truskawkowy to przykład deseru, który da się przyrządzić przy wykorzystaniu wyłącznie trzech składników. Truskawki można zamienić na inne owoce w zależności od indywidualnych preferencji. Mogą one być świeże bądź mrożone. W podstawowej wersji składnikami kisielu będzie 0,5 kg truskawek, 4 łyżki cukru oraz 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej. W rondelku należy podgrzać rozdrobnione truskawki z cukrem do momentu, w którym puszczą sok. Kilka łyżeczek soku trzeba odlać i rozpuścić w nim mąkę ziemniaczaną. Następnie taką mieszankę dodaje się do truskawek i podgrzewa wciąż na niewielkim ogniu aż do zagotowania i zgęstnienia. Kisiel z kawałkami owoców należy przelać do miseczek bądź słoiczków i udekorować świeżymi owocami. Świetnie sprawdzą się w tym przypadku eleganckie i nowoczesne pucharki, w które zaopatrzysz się np. na: https://www.pucharydeserowe.pl/oferta/puchary-deserowe-szklanki. Są one różnorodne, lecz zaletę wszystkich z nich stanowi doskonały design.
Kisiel z soku owocowego
Kisiel ten jest doskonałą opcją w przypadku, w którym do dyspozycji nie pozostają żadne owoce. Domowy sok to idealna baza na kisiel. Na to rozwiązanie można postawić również wtedy, gdy dzieci nie przepadają za dużymi kawałkami owoców. Taki deser jest bowiem gładki i aksamitny. Potrzebne do jego przygotowania będą następujące składniki: 0,5 l wody, 4 łyżki soku owocowego, 2 płaskie łyżki cukru oraz 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej. 2/3 wody należy zagotować, a resztę wymieszać z cukrem, sokiem i mąką ziemniaczaną. Powstałą mieszankę wlewa się do gotującej się wody i miesza, by nie dopuścić do powstania grudek. Kisiel trzeba mieszać przez 2-3 minuty, a następnie przelać do miseczek lub pucharków. Deser można spożywać na ciepło bądź po wystudzeniu.

Kisiel jabłkowy
Osoby, które preferują zdecydowane nuty w deserach, powinny przyrządzać kisiele z wiśni, jagód czy malin. Miłośnicy subtelnych smaków mogą z kolei sięgać po lekkostrawne i łagodne jabłka. Kisiel o tym smaku jest szczególnie lubiany przez dzieci, a także dobry dla osób borykających się z problemami trawiennymi oraz seniorów. By przygotować ten deser, należy zaopatrzyć się w jedno jabłko, 3 szklanki wody, 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżeczki cukru. W garnku trzeba umieścić 2,5 szklanki wody, cukier, starte jabłko oraz zagotować całość. Pozostałą wodę miesza się z mąką ziemniaczaną, którą następnie wlewa się powoli do gotującej się wody z jabłkiem oraz miesza, by nie dopuścić do powstania grudek. Należy poczekać, aż kisiel zgęstnieje i zdjąć go z ognia, a potem przelać do miseczek.