Przed śniadaniem
Przegotowana woda zakwaszona lekko cytryną
Śniadanie
Kasza jaglana + zmielone nasiona
Duszone warzywa z soczewicą
– dowolne warzywa sezonowe wg upodobania
– olej
– sos sojowy
– sok z cytryny (niekoniecznie)
– soczewica
Warzywa pokrój. Garnek rozgrzej, wlej nieco oleju i odrobinę wody. Duś młode warzywa ok. 10 minut, a stare dłużej, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec duszenia skrop warzywa sosem sojowym i sokiem z cytryny. Do warzyw możesz dołożyć dowolną ugotowaną fasolę, soczewicę, marynowane tofu, kawałki sejtanu lub tempeh i duś krótko. Podawaj z ryżem, makaronem lub kaszami. Potrawa ma działanie lecznicze: wzmacnia układ immunologiczny, rozgrzewa ciało.
Przepis pochodzi z Alchemii pożywienia, Bożena Żak-Cyran, str. 131
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– pół selera
– por
– przecier pomidorowy
-1 łyżka sklarowanego masła lub oleju
– 4 płaskie łyżeczki namoczonego brązowego ryżu
– 2-3 liście jarmużu
– mały kubeczek jogurtu naturalnego
– sól
– bazylia
Warzywa umyj, drobno pokrój i podsmaż na sklarowanym maśle lub oleju. Następnie zalej 1,5 l wody i dodaj wcześniej namoczony ryż brązowy. Gotuj przez 25 min. Dodaj przecier pomidorowy do smaku oraz drobno pokrojony jarmuż i gotuj przez następne 5 min. Dopraw przyprawami oraz jogurtem (wcześniej rozmieszaj go z małą ilością zupy).
Przepis pochodzi z Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 101
Mięso z królika duszone z warzywami
– 1 królik
– 1 marchewka
– ½ selera
– 1-2 liście laurowe
– sól, pieprz
– olej
Mięso królika oczyść, pokrój na małe porcje i wrzucić do gorącej wody. Chwilę gotuj, następnie wyjmij, obsusz i przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj warzywa pokrojone w plasterki. Dopraw solą i pieprzem do smaku i przykryj całość liściem kapusty. Podlej wodą i duś do miękkości, co jakiś czas uzupełniając wyparowaną wodę.
Sałatka z buraczków
– 3 buraki
– 2 jabłka
– 2 łyżki rodzynek
– 1 łyżeczka miodu
– 3 łyżki słodkiej śmietanki lub naturalnego jogurtu
– sok z 0,5 cytryny
– sól
– cynamon
Buraki upiecz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rodzynki namocz, jabłka również zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zmieszaj buraczki z jabłkiem i rodzynkami. Skrop sokiem z cytryny. Wlej śmietankę wymieszaną z miodem, cynamonem i szczyptą soli.
Przepis pochodzi z Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą, Bożena Żak-Cyran, str. 161
Podwieczorek
Krajanka z poppingu
– 1 opakowanie poppingu z amarantusa
– 0,5 szklanki sklarowanego masła
– 1 niepełna szklanka słodu lub nieco mniej miodu
– 4 łyżki tahiny
– 5 dag pestek dyni
– 5 dag nasion słonecznika
– 5 dag orzechów włoskich
– szczypta imbiru
– 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
– szczypta soli
Rozpuść masło ze słodem (lub miodem). Dodaj szczyptę soli i szczyptę imbiru. Nasiona i orzechy upraż lekko na patelni, przez cały czas mieszając drewnianą łyżką. Do rozpuszczonego masła i słodu dodaj popping, nasiona i orzechy, nieco soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i wyłóż do niedużej foremki, wypłukanej zimną wodą. Mocno ubij drewnianą łyżką i schowaj do lodówki na kilka godzin.
Jest to wyjątkowo pożywny i wysokoenergetyczny deser. Ma bardzo wysoką wartość odżywczą.
Przepis pochodzi z Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą, Bożena Żak-Cyran , str. 179
Rozgrzewająca kawa zbożowa
– 1/2 l wrzącej wody
– 1 czubata łyżka zbożowej kawy
– kilka daktyli
– cynamon
– plasterek świeżego imbiru (lub szczypta sproszkowanego)
– goździki
– kardamon
Do wrzącej wody dodaj kawę oraz kilka daktyli i gotuj 10 minut. Następnie zmniejsz do minimum ogień, dodaj szczyptę cynamonu, oraz po odrobinie pozostałych przypraw. Gotuj pod przykryciem 3-5 minut. Napar jest dość mocny, rozcieńczaj go gorącą wodą.
Przepis pochodzi z Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran str. 178
Kolacja
Szybka zupka z kaszki kukurydzianej
– 1 l wywaru z warzyw
– 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
– 2 ząbki posiekanego czosnku
– 2 łyżki sklarowanego masła
– 3–4 łyżki kaszki kukurydzianej
– 1 żółtko
– sos shoyu lub tamari
– sól
– tymianek
– 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
do garnirowania:
– uprażony słonecznik
Cebulę i czosnek zeszklij na maśle, dodaj kaszkę i przez cały czas mieszając, lekko upraż. Wlej wywar z warzyw i dodaj szczyptę tymianku. Gotuj ok. 10-15 minut. Odstaw z ognia, zaciągnij żółtkiem (wcześniej rozmieszaj je z małą ilością zupy). Dodaj zieleninę oraz sos sojowy i szczyptę soli do smaku. Na talerzu posyp zupę prażonym słonecznikiem.
Przepis pochodzi z Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą, Bożena Żak-Cyran , str. 141