Śniadanie
Pożywna potrawa śniadaniowa
– 2 l wrzącej wody
– kilka wędzonych śliwek oraz orzechów włoskich
– 3 łyżki kaszy jaglanej
– 3 łyżki rodzynek
– 3 łyżki ziarna słonecznika
– 1 marchew
– cynamon
– 4 łyżki płatków owsianych
– plasterek świeżego imbiru lub imbir suszony
– sól
– kiełki pszenicy (niekoniecznie)
Zagotuj wodę, dodaj wymyte i pokrojone w paseczki śliwki oraz posiekane orzechy włoskie. Wsyp wypłukaną kaszą jaglaną, sparzone rodzynki, słonecznik, startą marchew. Dodaj szczyptę cynamonu, płatki owsiane, plasterek świeżego imbiru i sól. Czas gotowania potrawy ok. 25 minut. Po podzieleniu na porcje dodaj juz na talerzach opłukane kiełki pszenicy.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 132
Obiad
Zupa kalafiorowa
– 1 l wrzącej wody
– lubczyk
– 2 łyżki kaszki kukurydzianej
– 2-3 ziemniaki
– 1 marchew
– 1 łyżka oliwy lub masła
– 1 cebula
– mały kalafior
– angielskie ziele
– sól
– sos tamari
– nieco wody
– gdyby zupa była za gęsta
– natka pietruszki
Do gotującej się wody dodaj nieco lubczyku oraz wsyp kaszkę, energicznie mieszając. Dodaj oliwę lub masło. Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do gotującej się zupy. Cebulę drobno pokrój. Kalafior rozdrobnij na małe różyczki i namocz w zakwaszonej wodzie, aby usunąć liszki. Odsącz po paru minutach na sitku. Do gotującej sie zupy wrzuć cebulę, kalafior, kilka ziaren angielskiego ziela. Ogólny czas gotowania zupy wynosi ok. 15-20 minut. Na koniec dodaj sól oraz sosu tamari. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 134
Fasola azuki z dynią i glonem arame
– 2 łyżki oliwy
– ok. 25 dag dyni
– pieprz
– 1 ząbek czosnku
– nieco wody
-1 czubata łyżka glonu arame
– 1 szklanka ugotowanej dowolnej fasoli
– sól
– sos sojowy
Namocz glony w niewielkiej ilości zimnej wody. Dynię pokrój w niedużą kostkę. Rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną dynię, szczyptę pieprzu, posiekany ząbek czosnku i smaż 3 min na większym ogniu. Zmniejsz ogień, wlej nieco wody i dodaj odcedzone glony. Duś na małym ogniu od 10 do 15 min, a następnie dodaj ugotowaną wcześniej fasolę. Dopraw solą i sosem sojowym.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 141
Kasza gryczana
Surówka z kapusty pekińskiej
– 2 średniej wielkości świeże ogórki
– 1 średniej wielkości kapusta pekińska
– 1 pęczek rzodkiewek
– sól
Sos:
– 2 łyżki oleju lnianego lub słonecznikowego
– 1 łyżeczka słodu lub miodu
– pieprz
– sól
– 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
Umyte ogórki cienko pokrój razem ze skórką. Umyte liście kapusty pokrój na małe kawałki, zmieszaj z ogórkiem. Dodaj starte na tarce rzodkiewki. Posól, wymieszaj. Przykryj talerzykiem i obciąż go ciężkim przedmiotem na jakiś czas. Przygotuj sos: wymieszaj olej ze słodem, dodaj pieprz, sól oraz ocet winny lub sok z cytryny. Sprasowane warzywa odciśnij i wymieszaj z sosem.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 139
Podwieczorek
Kisiel ze śliwkami
– 3 szklanki kompotu lub soku z jabłek
– cynamon
– 1-2 łyżki słodu, miodu lub cukru trzcinowego
– zawiesina z 2 łyżeczek skrobi kukurydzianej i odrobiny wody
– 1/2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek
– 1/2 łyżeczki soku wyciśniętego z korzenia imbiru lub szczypta suszonego
– szczypta soli (wzmacnia smak słodki)
– nieco wody, gdyby kisiel był za gęsty
Zagotuj kompot lub sok z jabłek, dodaj cynamon. Dosłodź według swojego smaku. Zmniejsz ogień i wlej zawiesinę z mąki, przez cały czas mieszając. Gotuj przez 2-3 minuty i odstaw z ognia. Śliwki umyj i wypestkuj. Wymieszaj z gorącym kisielem. Dodaj odrobiny soku z imbiru oraz szczyptą soli.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 177
Ciasteczka sezamowe
– 2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
– 15 dag sezamu
– 3 łyżki miodu
– skórka z 1 cytryny
– 100 g masła
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli
10 dag sezamu upraż i dodaj do mąki. Następnie mąkę z sezamem zagnieć z miękkim masłem, olejem, miodem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godz. Ciasto wałkuj, podsypując sezamem, wycinaj ciasteczka i piecz na natłuszczonej blasze 15 minut.
Przepis pochodzi z: Odnowy na talerzu, Bożena Żak-Cyran, str. 182
Kolacja
Żurek z jajkiem
– 1 l wrzątku
– szczypta tymianku, majeranku i lubczyku
– 1 łyżka sklarowanego masła
– ok. 6 ziemniaków
– 1 pietruszka
– 20 dag pieczarek lub boczniaków
– 1 średnia cebula
– kilka ziaren angielskiego ziela
– ok. 2 łyżek glonu arame lub hipiki
– sól
– ok. 1/2 szklanki kiszonego barszczu (ilość zależy od tego, czy jest kwaśny)
– kilka łyżek kefiru
Do wrzącej wody dodaj po szczypcie tymianku, majeranku i lubczyku. Wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w zapałkę pietruszkę. Dodaj łyżkę sklarowanego masła oraz umyte pieczarki. Następnie dołóż pokrojoną drobno cebulę i kilka ziaren angielskiego ziela. Gotuj ok. 20 minut. Glony namocz na kilka minut w zimnej wodzie, po czym wodę odlej i wrzuć je do zupy. Gotuj ok. 10 minut, następnie dopraw solą i wlej kiszony barszcz. Zagotuj i odstaw. Małą ilość zupy odlej, np. do filiżanki, przestudź, dodając stopniowo kefir, tak aby sie nie zwarzył. Wlej do całości.
Przepis pochodzi z: Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 73