Przed śniadaniem
Woda z miodem i cytryną
Śniadanie
Wytrawna potrawa z płatków owsianych
– 1 l wrzącej wody
– majeranek
– tymianek
– macierzanka
– 2 łyżki nasion słonecznika
– 20 dag dyni lub marchewki
– 1 szklanka płatków owsianych
– imbir
– 2 łyżki gomasio
– sól
– sos sojowy shoyu
– 1-2 jabłka
Dynię pokrój w drobną kostkę. Jeżeli zastąpisz ją marchewką, to zetrzyj na tarce. Na suchej patelni lekko wypraż nasiona słonecznika i osobno płatki owsiane. Do wrzącej wody dodaj po szczypcie majeranku, tymianku i macierzanki. Dołóż dynię, płatki owsiane, szczyptę imbiru i gotuj ok. 20 minut. Pod koniec przypraw gomasio, solą, sosem sojowym oraz daj utarte jabłka. Gotuj jeszcze 3 minuty i odstaw z ognia.
Przepis pochodzi z Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 165
1 łyżeczka zmielonej, suszonej pokrzywy
Obiad
Barszcz ukraiński z fasolą szparagową
– 2,5 litra wody
– 1 średniej wielkości marchew
– 1 średniej wielkości pietruszka
– 1 cebula
– 1/2 szklanki kiszonej kapusty
– 2-3 średnie buraczki
– mały kawałek selera
– 0,5 kg ziemniaków
– jedna filiżanka ugotowanej wcześniej jakiejkolwiek fasolki
– szczypta kminku, majeranku, soli
– ziele angielskie
– liść laurowy
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka sklarowanego masła
– 1/2 szklanki barszczu z kiszonych buraków lub sok z połowy cytryny
– 1 łyżka miodu lub słodu
– jogurt naturalny lub kefir w dowolnej ilości do zabielenia,
– 2 łyżki mąki z orkiszu lub z owsa
– 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
– natka z pietruszki
Zagotuj wodę i wrzuć drobno pokrojoną marchew, pietruszkę, seler, cebulę i buraczki. Dodaj sklarowane masło, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego oraz szczyptę kminku. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do zupy, gotując do miękkości. Dodaj posiekaną kiszoną kapustę (może też być świeża biała lub włoska) i gotuj jeszcze 15 minut. Dodaj zawiesinę z mąki i małej ilości zimnej wody. Dołóż ugotowaną fasolę i zgniecione ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem. Zupę odstaw z ognia i dolej kiszony barszcz z buraków lub sok z cytryny. Lekko przestudź, po czym dodaj łyżkę miodu lub najlepiej słodu i zabiel kefirem lub jogurtem według uznania (najpierw odlać pół szklanki zupy i rozmieszać z kefirem, aby sie nie zważył). Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Przepis pochodzi z Kuchni zdrowia i młodości, Bożena Żak-Cyran, str. 43
Kopytka ziemniaczane z sosem warzywnym
– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– garść nasion słonecznika i pestek dyni
– szczypta imbiru
– sól
– 10-20 dag maki pszennej białej lub razowej (mogą być zmieszane)
Sos
– 3 łyżki oliwy
– 2 czerwone papryki
– 3 ząbki czosnku
– pieprz
– liść laurowy
– sproszkowana papryka
– sól
– 50 dag pomidorów
– tymianek
– 1 łyżeczka miodu
Nasiona słonecznika i pestki dyni namocz na godzinę. Odcedź na sicie. Ziemniaki obierz i przekręć razem z nasionami przez maszynkę. Dodaj szczyptę imbiru, soli oraz mąkę. Zagnieć ciasto, podsypując mąką, tak aby nie przylepiało sie do rąk. Uformuj wałki o grubości 2 cm i pokrój je ukośnie na kawałki ok. 3 cm długości. Wrzucaj partiami do osolonej, wrzącej wody i gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmuj łyżką cedzakową na talerz. Przygotuj sos: podgrzej oliwę, dodaj pokrojone na kawałki papryki, zmiażdżony czosnek, pieprz, liść laurowy, sproszkowaną paprykę, sól i obrane ze skórki pomidory. Duś pod przykryciem ok. 10-15 minut. Odstaw z ognia, przypraw tymiankiem i miodem. Sosem polej ciepłe kopytka i podaj z dodatkiem dowolnych warzyw jako danie obiadowe lub kolacyjne.
Przepis pochodzi z Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 174
Surówka z porów
– 2 pory
– sól
– 2 kiszone ogórki
– 1 jabłko
– tymianek
– koperek
– 2-3 łyżki majonezu
Pory drobno pokrój i sparz wrzącą wodą. Odsącz na sitku, lekko posól, dodaj starte (na tarce o grubych oczkach) kiszone ogórki oraz jabłko. Wsyp szczyptę tymianku i koperek. Dokładnie wymieszaj z majonezem.
Przepis pochodzi z Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 171
Podwieczorek
Budyń z mleka migdałowego
– 2 szklanki mleka migdałowego*
– 2 łyżki syropu klonowego lub 2-3 łyżki słodu 1/3 szklanki kuzu lub skrobi kukurydzianej
– szczypta soli, 3/4 szklanki wody
– skórka otarta z połowy cytryny
Sos
– 1/4 szklanki dobrego demu rozmieszanego z wodą oraz migdały do dekoracji
Rozmieszaj kuzu z zimną wodą. Zagotuj mleko migdałowe, dodaj syrop klonowy lub słód, rozpuszczone kuzu i szczyptę soli. Przez cały czas mieszaj, aby nie zrobiły sie grudki. Odstaw z ognia, gdy zgęstnieje i dodaj skórkę otartą z cytryny. Przełóż do pucharków, polej sosem sporządzonym z rozcieńczonego dżemu. Udekoruj siekanymi, smażonymi migdałami.
Przepis pochodzi z Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 144
*Mleko migdałowe
– 2/3 szklanki migdałów
– szczypta imbiru
– 2 1/4 szklanki wody
Sparz migdały wrzącą wodą i odstaw na 10 min. Obierz ze skórki. Mleczko możesz zrobić dwoma sposobami:
Sposób pierwszy
Do obranych migdałów dodaj szczyptę imbiru i namocz na kilka godzin (np. na noc) w 1 ¼ szklanki zimnej wody. Następnie migdały wraz z wodą przelej do pojemnika na koktajle i zmiksuj. Przelej do rondelka, dodaj pozostałą ilość wody i gotuj na wolnym ogniu 5 min.
Sposób drugi
W młynku do kawy zmiel migdały na proszek. Wsyp do miksera, dodaj szczyptę imbiru oraz 1 ½ szklanki wody. Miksuj, aż zrobi sie mleczko. Przelej do rondla, uzupełnij jeszcze wodą i gotuj 5 min. Przelej przez sitko. Odcedzone migdały wsyp do miksera, wlej pół szklanki mleczka migdałowego i ponownie zmiksuj. Przełóż z powrotem do naczynia i znowu zagotuj. Przelej przez sitko. Mleczka używaj do picia i jako dodatek do deserów. Odcedzoną miazgę migdałową użyj do ciast oraz innych potraw.
Przepis pochodzi z Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 146
Ciasteczka korzenne
– 1 szklanka mąki pszennej razowej lub orkiszowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta kurkumy
– 1 szklanka mąki kukurydzianej
– 1/2 szklanki oleju (lub 3/4 kostki masła)
– 3 łyżki słodu, melasy lub miodu
– cynamon
– 1 szklanka mąki owsianej
– imbir
– mielone goździki
– sól
– zimna woda
– cynamon i imbir do posypania
Wsyp mąkę pszenną na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, kurkumę, mąkę kukurydzianą, olej, słód, cynamon, mąkę owsianą oraz po pół łyżeczki imbiru i zmielonych goździków. Lekko posól. Wszystkie składniki posiekaj, starając się je połączyć i wlej tyle wody, aby szybko zlepić ciasto. Ciasto powinno mieć dość zwartą konsystencję. Nie wyrabiaj go. Włóż do lodówki na minimum 30 minut. Wykrawaj foremką ciasteczka. Piecz krótko w temp. ok. 180st.C. Przed podaniem posyp ciasteczka cynamonem i imbirem.
Przepis pochodzi z Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 176
Kolacja
Żurek z jajkiem
– 1 l wrzątku
– szczypta tymianku, majeranku i lubczyku
– 1 łyżka sklarowanego masła
– ok. 6 ziemniaków
– 1 pietruszka
– 20 dag pieczarek lub boczniaków
– 1 średnia cebula
– kilka ziaren angielskiego ziela
– ok. 2 łyżek glonu arame lub hipiki
– sól
– ok. 1/2 szklanki kiszonego barszczu (ilość zależy od tego, czy jest kwaśny)
– kilka łyżek kefiru
Do wrzącej wody dodaj po szczypcie tymianku, majeranku i lubczyku. Wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w zapałkę pietruszkę. Dodaj łyżkę sklarowanego masła oraz umyte pieczarki. Następnie dołóż pokrojoną drobno cebulę i kilka ziaren angielskiego ziela. Gotuj ok. 20 minut. Glony namocz na kilka minut w zimnej wodzie, po czym wodę odlej i wrzuć je do zupy. Gotuj ok. 10 minut, następnie dopraw solą i wlej kiszony barszcz. Zagotuj i odstaw. Małą ilość zupy odlej, np. do filiżanki, przestudź, dodając stopniowo kefir, tak, aby się nie zwarzył. Wlej do całości.
Przepis pochodzi z Jedz i żyj zgodnie z porami roku, Bożena Żak-Cyran, str. 73
1 łyżeczka zmielonej pokrzywy