To nie wszystko jedno, co je twoje dziecko – ta zasada przyświeca, na szczęście, coraz szerszemu gronu rodziców i opiekunów, których wiedza na temat zdrowego żywienia najmłodszych cały czas rośnie. Warto pamiętać, że aby jedzenie dla dzieci było bezpieczne i zdrowe, należy je też właściwie przechowywać. Jak to zrobić? Sprawdźmy!
Przyjrzymy się, jakie rozwiązania mamy do wyboru, aby przechowywanie jedzenia było bezpieczne dla nas i naszych dzieci.
Przechowywanie poza lodówką
Jeśli
chcemy, by żywność zachowała swoje walory odżywcze i smakowe na
dłużej, musimy pamiętać o kilku zasadach. Pieczywo,
w tym tak lubiane przez dzieci bułki, dłużej zachowa świeżość,
gdy umieścimy je w torebce foliowej. Warto przy tym pamiętać, by
nie wkładać pieczywa do lodówki, ponieważ szybciej tam
sczerstwieje.
W przypadku dzieci uczęszczających do szkoły, doskonałym rozwiązaniem będzie opakowanie kanapki w papier pergaminowy i dodatkowo w woreczek foliowy. Świetnie sprawdzą się tu woreczki strunowe, które nadają się do wielokrotnego użytku.
Makarony, kasze, płatki śniadaniowe czy ryż, które mogą chłonąć wilgoć z otoczenia i tracić w ten sposób swoje walory smakowe i świeżość (w wilgotnych produktach mogą rozwinąć się też grzyby i pleśnie), trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Idealnym rozwiązaniem są w takim przypadku zamykane woreczki celofanowe.

Fot. Woreczki celofanowe z dnem (marki Grala), wykonane z biodegradowalnego celofanu, posiadają atest higieniczny PZH, co gwarantuje, że są one bezpieczne dla zdrowia i mogą być stosowane do przechowywania żywności.
Przechowywanie w lodówce
Zamykane
woreczki foliowe pozwalają na przechowywanie
żywności dla dzieci
w
lodówce w sposób wygodny i ekonomiczny, ponieważ zajmują znacznie
mniej miejsca niż na przykład plastikowe pojemniki.
Torebki foliowe nie wchodzą w reakcje z żywnością, nie mają też zapachu ani smaku i są bezpieczne dla zdrowia. Jednocześnie dzięki wodoodporności, pozwalają na przechowywanie w nich nawet płynnych potraw, w tym gęstych zupek czy przecierów dla dzieci.
W przypadku tych ostatnich czas przechowywania w lodówce gotowego produktu nie powinien przekraczać 48 godzin. Jeśli potrawy jest więcej, najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie zamrożenie jedzenia.
Przechowywanie w zamrażalniku
Worki
foliowe doskonale sprawdzają się do mrożenia żywności dla
dzieci. Wykonane z przezroczystej folii, umożliwiają łatwą
identyfikację znajdującego się w nich produktu.

Fot. Woreczki foliowe zamykane pozwalają na ścisłe układanie mrożonek w przestrzeni zamrażalnika, co sprzyja jego właściwej pracy i pozwala na optymalne wykorzystanie jego wnętrza.
Do mrożenia potraw dla dzieci możemy z powodzeniem wykorzystać m.in. woreczki strunowe z polem do opisu Grala, na których łatwo daje się umieścić informacje na temat zamrożonego produktu. Większość potraw dla dzieci przygotowywanych w domu możemy przechowywać w zamrażarce przez około 3 miesiące.
Przechowywanie słodyczy, ciastek i przekąsek

Dzieci uwielbiają słodycze i ważne jest, by ich jakość była jak najlepsza. Dlatego warto wraz z małym pomocnikiem przygotować domowe słodkości.
Fot. Woreczki celofanowe na ciastka ochronią je przed wilgocią i pozwolą zachować ich świeżość na dłużej, jednocześnie zapewniając łakociom estetyczny i elegancki wygląd.
Świetnym rozwiązaniem będą w tym przypadku torebki celofanowe z dnem, które – wypełnione ciasteczkami i uzupełnione o ozdobną wstążkę – sprawdzą się idealnie jako słodki prezent dla najbliższych.
***
Właściwe odżywianie odgrywa niebagatelną rolę w rozwoju dziecka. Niezwykle ważna jest nie tylko jakość jedzenia dla dzieci, ale i sposób jego przechowywania. Warto do tego celu wykorzystać worki i woreczki foliowe Grala, czerpiąc z wieloletniego doświadczenia producenta i wysokiej jakości jego wyrobów. Zapoznaj się z pełną ofertą na: https://sklep.grala.com.pl/