Często diety te są nieprawidłowe pod względem odżywczym, nie dostarczają bowiem niezbędnych mikroelementów i składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Promowany w gazetach ideał piękna nakłania dzieci do upodobnienia się do owego wzorca. Dlatego warto kłaść duży nacisk na wdrożenie prawidłowych nawyków żywieniowych.
Dzięki temu zapobiegniemy wielu zagrożeniom, miedzy innymi coraz częściej występującym zaburzeniom odżywiania, które każdego dnia zbierają ogromne żniwo u najmłodszych. Chodzi tu o anoreksje, bulimie czy ortoreksje. A warto zaznaczyć, iż coraz młodsze dzieci zaczynają stosować diety odchudzające.
Prawidłowe żywienie ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia dzieci, ich prawidłowego rozwoju, sprawności fizycznej i umysłowej. Polega ono na całkowitym pokryciu zapotrzebowania organizmu na energię oraz wszystkie składniki pokarmowe potrzebne do życia i zachowania zdrowia. Ogólne zasady żywienia, dotyczące szczególnie dzieci, powinny opierać się na kilku podstawowych założeniach.
Po pierwsze, musimy zadbać o odpowiednią kaloryczną wartość pożywienia. Musi ona odpowiadać wartości dostosowanej do wieku naszej pociechy i przejawianej przez nią aktywności. Jeżeli jest sportowcem, warto pomyśleć o zwiększeniu produktów bogatych w białko na wzmocnienie mięśni i wapń dla twardych kości.
Po drugie, przy zachowanym poziomie kalorycznym powinniśmy zagwarantować w posiłkach określoną proporcjonalność składników pożywienia. Mowa tu o białkach, węglowodanach i tłuszczach. Najbardziej korzystne jest trzymanie się proporcji: 15% białka pełnowartościowego (najlepiej pochodzącego z roślin strączkowych i warzyw), 65% węglowodanów (zboże w postaci razowej mąki, kasz, płatków), 20% tłuszczów (z nasion, orzechów).
Po trzecie, codzienna racja pokarmowa dla naszych dzieci musi zawierać dostateczna ilość witamin oraz składników mineralnych, które są niezbędne w regularnym procesie przemiany materii.
Po czwarte, powinniśmy zadbać aby to, co jedzą nasze dzieci było zawsze świeże i smaczne. Wygląd przyrządzanych przez nas potraw ma również ogromne znaczenie. Dzieci również oceniają potrawy pod kątem ich estetyki.
Po piąte, w żywieniu dzieci niezbędne jest podawanie od czterech do pięciu posiłków w ciągu dnia.
Po szóste, przerwy miedzy posiłkami nie powinny być dłuższe niż trzy lub cztery godziny. Dzięki temu dzieci nie będą przejawiać tak zwanych „napadów głodu”, objawiających się spożywaniem niekontrolowanych ilości jedzenia.
Podsumowując, przestrzegając powyższych zasad, wpajamy dzieciom prawidłowe nawyki żywieniowe. Pamiętajmy jednak, iż dzieci uczą się głównie poprzez naśladownictwo i obserwowanie rodziców. Oznacza to, iż również jesteśmy zobligowani do przestrzegania zasad, które wprowadzamy. Bez tego będziemy z góry skazani na porażkę a nasze wysiłki „spalą na panewce”.