Z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych początkowo uzyskuje się surowy sok. Następnie jest on poddawany procesom z zastosowaniem substancji chemicznych, m.in. dwutlenku siarki, siarczanu sodu i ultramaryny.
Cukier biały dostarcza orgaznizmowi jedynie pustych kalorii. Dzięki niemu energia dostarczana jest bardzo szybko, jednak na krótki czas. Po spożyciu produktu z cukrem, np. batonika, szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi i trzustka zostaje gwałtownie pobudzona do pracy. Jednak stężenie glukozy pochodzącej z białego cukru szybko spada, co może spowodować hipoglikemię – a głód powraca.
Niepożądane działania białego cukru
Biały cukier podrażnia śluzówkę żołądka i powoduje nadmierną kwasowość. Nadprodukcja kwasu żołądkowego może doprowadzić do wrzodów. Ponadto niszczy błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej. Może to doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego. Przez zniszczenie śluzówki jelit spada w znaczącym stopniu odporność organizmu. W zaburzonej homeostazie jelit nie są prawidłowo przyswajane inne substancje odżywcze, w tym białka. Zostaje również zaburzony proces trawienia i wypróżniania, co prowadzi do zaparć.
Podczas trawienia cukru zużywane są znaczące ilości minerałów i witamin. Im więcej spożywanych jest słodyczy czy innych produktów zawierających cukier, tym więcej organizm będzie potrzebował witaminy B, wapnia, fosforu, magnezu czy chromu do jego strawienia. Cukier mocno zakwasza organizm.
Biały cukier może zniszczyć szkliwo zębów w ciągu kilku godzin, penetrując strukturę tkanek zęba. Nadmierne spożycie cukru wiąże się z szybkim rozwojem próchnicy zębów. Zabiera też wapń potrzebny do budowy kości.
Niedobory mineralne i witaminowe powodują zaburzenia procesów biochemicznych, np. obniżając działanie enzymów. Zaburzenia w gospodarce mineralnej oraz procesach biochemicznych w organizmie wywołane nadmiernym spożyciem cukru mogą powodować chroniczne zmęczenie oraz poważne schorzenia w późniejszym wieku (np. osteoporozę), podniesienie temperatury ciała, podwyższone ciśnienie krwi, choroby układu krążenia, chroniczne infekcje.
Spożycie cukru i nagłe wahania spadku wzrostu stężenia glukozy we krwi wpływają niekorzystnie na układ nerwowy, powodując nadpobudliwość organizmu, brak koncentracji, rozdrażnienie, spadki nastroju oraz senność. Cukier podnosi poziom neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny.
U dzieci spożywających cukier wzrasta ryzyko powstania egzemy niewiadomego pochodzenia czy alergii. Jest też główną przyczyną otyłości. Zatrzymuje wodę i sól w organizmie. Uzależnia i powoduje wzrost ryzyka wystąpienia alkoholizmu.
Co zamiast białego cukru?
Zamiast rafinowanego cukru można użyć naturalnych substancji słodzących.
Cukier nierafinowany
Nieoczyszczony cukier – otrzymywany jest z trzciny cukrowej lub buraka cukrowego bez oddzielenia melasy i kryształków. Zawiera dodatkowo substancje odżywcze, jak minerały i witaminy.
Melasa trzcinowa lub buraczana
Produkt powstający podczas produkcji cukru białego. To właśnie w tym gęstym brązowym syropie zawarte są wszystkie dodatkowe substancje odżywcze.
Syrop z agawy
Otrzymywany jest z meksykańskiej rośliny z rodziny agawowatych, przypominających kaktusy. Ma niski indeks glikemiczny, przez co nie powoduje wysokiego wzrostu glukozy we krwi Jego barwa może być jasna lub ciemna, zależnie od intensywności procesu oczyszczania. W syropach o ciemnej barwie jest większa ilość żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Wysokie stężenie fruktozy może mieć negatywne skutki zdrowotne i powodować symptomy nietolerancji fruktozy.
Ksylitol
Jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym z drzewa brzozy. Ma niski indeks glikemiczny, powoli przetwarzany w organizmie (z minimalnym udziałem insuliny). Może być stosowany przez diabetyków. Ma działanie antybakteryjne. Ułatwia przyswajanie wapnia. Poprzez regulowanie pH śliny ma działanie przeciwpróchnicze. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków. Należy uważać z dużą ilością ksylitolu, gdyż może mieć działanie przeczyszczające.
Inne substancje słodzące to:
• miód naturalny (stosujemy w niewielkich ilościach),
• syrop klonowy, kukurydziany,
• słód jęczmienny,
• lukrecja.
Należy pamiętać, że naturalną i najzdrowszą słodycz dziecko otrzyma w postaci świeżych i suszonych owoców, warzyw takich jak buraki, marchewki, fasolki oraz nasion, orzechów i ziaren zbóż.