Lepienie pierogów – mmmm i już robi się smacznie. Kochane przez Polaków, znane na wszystkich kontynentach. Pierogi kojarzą się przede wszystkim z tradycyjną kuchnią polską, choć tak naprawdę wynaleziono je w Chinach. Gotowane, pieczone lub podsmażone na świeżym maśle smakują niesamowicie. A o ich charakterze decyduje ciasto, otulające pikantny, słodki lub owocowy farsz. Jak przygotować idealne pierogi, które zachwycą delikatnością i smakiem? Sprawdzamy!

Pierogowe szaleństwo
Chociaż pierogi kojarzą się najczęściej z kuchnią polską, uważa się, że powstały w Chinach. Stamtąd przez Ruś dotarły do wschodniej Europy prawdopodobnie w XIII wieku. Obecnie znane są w wielu krajach i w zależności od klimatu lub dostępnych składników przygotowywane na wiele różnorodnych sposobów. Do najbardziej popularnych odmian tej pysznej potrawy należą litewskie kołduny. To również indyjskie samosy, gruzińskie chinkali, meksykańskie empanada, włoskie ravioli oraz japońskie pierożki gyoza.
Pierogi mogą mieć różne kształty (sakiewki, stożka, półkrążka czy trójkącika). Natomiast ze względu na rodzaj ciasta i farszu – być przygotowywane na wiele sposobów. W kuchni polskiej najczęściej można zjeść pierogi gotowane lub podsmażone na maśle. Choć nie brakuje również przepisów z gotowaniem na parze, pieczeniem, smażeniem na głębokim tłuszczu, a nawet grillowaniem.
Lepienie pierogów – Idealne ciasto na pierogi
Tajemnicą idealnych pierogów jest nie tylko farsz, ale przede wszystkim odpowiednie ciasto, które powinno być delikatne i mięciutkie. Jednak równocześnie na tyle elastyczne, by z rozwałkowanych kawałków dało się formować i sklejać odpowiednie kształty. Idealne ciasto na pierogi składa się tylko z 4 prostych elementów. Przesianej mąki pszennej, oleju (np. rzepakowego), soli oraz gorącej wody, która wpływa na jego miękkość i właściwą kleistość umożliwiającą szybkie łączenie brzegów. W niektórych przepisach dodaje się również żółtka, które nadają ciastu ładnego odcienia. Sprawiają one jednak, że jest ono nieco twardsze po ugotowaniu.
Wyrobione ciasto warto ukształtować w kulę, owinąć folią i odłożyć na około 30 minut. Dzięki temu nie będzie się tak bardzo zbiegało podczas rozwałkowywania. Gdy z cienkich płatów zostaną ulepione pierogi, najlepiej je wkładać do osolonej, gotującej się wody i wyławiać około 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Pyszny farsz na wiele sposobów
Ciasto czteroskładnikowe ma tę zaletę, że można go użyć do przygotowania zarówno słonych, pikantnych, jak i słodkich pierogów. Aby poszczególne sztuki nie rozpadały się podczas zlepiania, wrzucania do wrzątku i gotowania, należy zadbać o to, by farsz nie zawierał zbyt wiele wilgoci. To ona może prowadzić do rozpuszczania się ciasta. To właśnie dlatego nasze babcie do farszu z najbardziej soczystych owoców, np. wiśni, czereśni czy jagód dodawały odrobinę mąki lub skrobi ziemniaczanej.
Do najchętniej spożywanych w Polsce pierogów należą te z farszem kapuściano-grzybowym, mięsnym, serowym, szpinakowym oraz oczywiście przyjemnie pikantnym serowo-ziemniaczanym z dodatkiem podsmażonej cebulki (pierogi ruskie). W poszczególnych kuchniach regionalnych nie brakuje także bardziej oryginalnych pierogów, np. z kaszą gryczaną, soczewicą, dynią, bobem albo łagodnym w smaku nadzieniem rybnym.
Lepienie pierogów – Czas na ucztę pierogową!
Za pierogami przepadają zarówno dorośli, jak i najmłodsi domownicy. I nic w tym dziwnego, ponieważ delikatne ciasto kryjące w sobie ulubione nadzienie można zjeść z przeróżnymi dodatkami. Słodkie pierogi z twarożkiem najlepiej smakują z odrobiną białego lub brązowego cukru. Te owocowe nabierają charakteru, gdy zostaną okraszone odrobiną śmietany lub roztopionym masełkiem. Zaś pierogi z mięsem, kapustą lub ruskie najlepiej jeść w towarzystwie chrupiących skwarek i podsmażonej na złoto cebulki.
Warto systematycznie przygotowywać pierogi z wybranym farszem. Ponieważ można z nich nie tylko przygotować smaczny obiad dla całej rodziny, ale także ugotowaną i schłodzoną porcję zabrać ze sobą do pracy jako danie lunchowe. Jeśli chcecie poznać sprawdzone receptury na najsmaczniejsze pierogi, zajrzyjcie na Przepisy.pl i dajcie się ponieść fantastycznym smakom. Zapraszamy do kuchni!