Twoje ciało nie chce się poddać Twojej kontroli? Pilnujesz diety, jesteś aktywna/aktywny fizycznie, a mimo wszystko nie możesz uporać się z pewnymi krągłościami? Czujesz zmęczenie i wykończenie mimo troski i dbałości o wyrównany rytm dnia? To wszystko może świadczyć o tym, że cierpisz z powodu insulinooporności.
Czym jest insulinooporność
Insulinooporność to stan organizmu, w którym trawienie przyjmowanych cukrów nie przebiega prawidłowo. Twój organizm nie produkuje insuliny regularnie. Jej wyrzut jest jednorazowy – o jednej porze dnia – i bardzo duży. To prowadzi do strawienia zgromadzonego w organizmie cukru. Dlatego czujesz zmęczenie i osłabienie – tracisz całe paliwo, którym dla Ciebie są właśnie cukry. Przez resztę doby cukry już nie są trawione. Są wyłącznie pochłaniane i magazynowane. Gdy zbierze się ich zbyt wiele, są odkładane na później, a Ty widzisz, jak rosną Ci boczki. To, co jest dostępne do spalenia, zostanie spalone dopiero podczas kolejnego wyrzutu insuliny.
Przewlekły stan insulinooporności prowadzi nie tylko do nadwagi czy otyłości, ale co gorsza do cukrzycy. Można z nim jednak walczyć. Wymaga to pewnych wyrzeczeń, ale nie oznacza, że nie jest niemożliwe.
Jak wygląda prawidłowa gospodarka cukrami?
W prawidłowo funkcjonującym organizmie, cukry spalane są za pomocą insuliny oraz podczas aktywności fizycznej i wysiłku. W ten sposób przetwarzane są na bieżąco i nie ma czasu, by je odkładać i magazynować, chyba że podaż cukrów znacząco przekracza zapotrzebowanie organizmu. Wtedy będą się magazynować. Insulina wydzielana jest zgodnie z zapotrzebowaniem, a nie „na czas” w określonych porach. Takie działanie powoduje, że organizm dostarcza sobie paliwo, spala je, wykorzystuje i może na nowo dostarczać. Gdy insulina nie jest wydzielana prawidłowo, nie spala regularnie cukrów, a to bardzo niebezpieczna dla organizmu sytuacja.
Jak zdiagnozować insulinooporność?
Przede wszystkim, powiem Wam, jak tego NIE robić. Na pewno nie przez internet. Tak, podałam tu kilka klasycznych i charakterystycznych objawów. Nie oznacza to jednak, że dotyczą wyłącznie insulinooporności, a ich rozpoznanie jest jednoznaczne z diagnozą. Diagnozę postawić może wyłącznie lekarz (taki prawdziwy, nie Google 😉 ). Żeby to zrobić musi przeprowadzić określone badania, przede wszystkim wykonać test na krzywą insulinową. Test ten pomoże wykazać, czy cukry trawione są systematycznie, czy nie, czy insulina wydziela się pod wpływem dostarczenia jej cukrów, czy nie ma na tę podaż żadnej reakcji.
Wywiad przeprowadzony z pacjentem w połączeniu z uzyskanymi wynikami badań to klucz do postawienia diagnozy i tylko taka diagnoza jest wiążąca.
Jak sobie radzić z insulinoopornością?
Przede wszystkim należy przestrzegać zaleceń, które zostaną przekazane przez lekarza. Z pewnością wśród nich znajdzie się również zachowanie odpowiedniej diety. I tu może pojawić się problem.
Dieta jest wymagająca – przynajmniej na początku. Trzeba pilnować stosowania odpowiednich produktów o odpowiednim indeksie glikemicznym. Trzeba dbać o to, by poziom cukru nie podniósł się zbyt wysoko, a cukier nie zaczął być magazynowany. Trzeba wybierać produkty mniej nasycone węglowodanami, wolniej podnoszące poziom cukru we krwi i wolniej uwalniające z siebie cukier. Może to się wiązać również z koniecznością zmodyfikowania niektórych dotychczasowych przepisów. Ale… wszystko da się zrobić.
Z pomocą przychodzi też książka Insulinooporność, w której oprócz ciekawych i praktycznych informacji na temat samego zjawiska, znaleźć można wiele informacji na temat tego, jak sobie z nim radzić. To książka pełna wartościowych i ciekawych przepisów, które pozwolą Ci na przygotowanie dań zdrowych, pysznych i przepięknie wyglądających. Jest nie tylko źródłem gotowych przepisów, ale również inspiracji.
Podpowiedzi, które są w niej zawarte, mówią, jak łączyć produkty i jak ich nie łączyć, by uzyskać dobry smak i wysoką wartość potrawy. Dzięki temu rozpoczniesz projektowanie również własnych dań i własnych potraw, a to jeszcze bardziej rozszerzy Twoje menu.
Kto powinien sięgnąć po tę książkę? Każdy! Nie tylko osoba, która cierpi z powodu insulinooporności, ale każdy, kto chce dbać o siebie i zdrowo się odżywiać. Ta dieta nie jest zarezerwowana dla wybranych. Jest po prostu zdrowa, dlatego każdy może z niej skorzystać.
Książkę można kupić na stronie: https://zwierciadlo.pl/sklep/kulinaria/insulinoopornosc