Po pierwsze warto zapoznać się lub przypomnieć sobie jakie temperatury panują na poszczególnych półkach. Najzimniejsze miejsce w lodówce (ok. 2 stopni) to najniższa półka, tuż nad szufladami na warzywa. Na tym poziomie należy trzymać świeże mięso i ryby.
Na półkach środkowych, gdzie powinna panować temperatura około 4-5 stopni dobrze jest przechowywać nabiał, wędliny oraz produkty oznakowane napisem „po otworzeniu przechowuj w lodówce”. Najwyższa temperatura panuje na wewnętrznej stronie drzwi lodówki (10-15). Tam doskonale będą czuły się jajka, masło, ketchup, musztarda, soki, słowem produkty, które wymagają jedynie lekkiego schłodzenia.
Aby zachować świeżość produktów wkładaj je do próżniowych pojemników, pomagają one przedłużyć ich termin nawet pięciokrotnie.
Pamiętaj też o zasadzie „pierwsze kupione – pierwsze spożyte”. Zanim otworzysz jogurt, który właśnie przyniosłaś do domu sprawdź czy w lodówce nie ma kubka ze starszą datą ważności. Nowe produkty ustawiaj za starszymi.
Kolejna sprawa, na którą warto zwrócić uwagę to nie przepełnianie lodówki, czyli częste sprawdzanie dat ważności oraz racjonalne zakupy. W przypadku przeładowania wewnętrzny ruch powietrza jest ograniczony co utrudnia utrzymanie odpowiedniej temperatury. Należy ją również regularnie rozmrażać.