Najczęstszą przyczyną udaru mózgu i zawału serca jest wysoki poziom cholesterolu we krwi. Dlatego właśnie tak ważna jest profilaktyka. Żeby jednak poprawnie ją stosować, należy posiadać minimalną wiedzę na ten temat.

Co to jest cholesterol?
Jest to substancja tłuszczowa, która występuje we krwi oraz wszystkich komórkach organizmu. Wchodzi w skład błon komórkowych, kwasów żółciowych, niektórych hormonów oraz witaminy D. Obecność cholesterolu jest niezbędna dla utrzymania zdrowia, jednak zbyt duże jego ilości przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, przez co zwiększają ryzyko choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu. W organizmie cholesterol wytwarzany jest w wątrobie oraz innych tkankach i narządach, co stanowi około 75%. Pozostała część (25%) przyjmowana jest z pokarmem pochodzenia zwierzęcego.
Co oznacza frakcja HDL cholesterolu?
Cholesterol jest transportowany i rozprowadzany w organizmie za pomocą cząsteczek zwanych lipoproteinami. Cząstki te zbudowane są z białek i tłuszczów. Dzieje się tak dlatego, że cholesterol, będąc tłuszczem, nie rozpuszcza się bezpośrednio we krwi. Naukowcy wykryli kilka typów lipoprotein, m. in. frakcję HDL (o dużej gęstości) oraz LDL (o małej gęstości). HDL potocznie określa się jako „dobry” cholesterol, a LDL – „zły”. Cząsteczki HDL zabierają nadmiar cholesterolu ze ścian naczyń i transportują go do wątroby, z której jest wydalany z żółcią, a tym samym chronią naczynia krwionośne przed miażdżycą. Zbyt małe ich stężenie we krwi znacznie zwiększa ryzyko rozwoju chorób na tle miażdżycowym.
Co to za cholesterol – LDL?
Cząsteczki należące do frakcji LDL transportują cholesterol do ścian tętnic, co prowadzi do powstawania blaszki miażdżycowej i zwężenia światła naczyń krwionośnych. Jeśli stężenie LDL w organizmie jest duże, silnie wzrasta ryzyko udaru mózgu, zawału serca oraz innych chorób spowodowanych miażdżycą. Tworzeniu blaszki miażdżycowej sprzyjają również inne czynniki ryzyka, do których należą: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca i palenie tytoniu.
Na stronie: „https://optymalnewybory.pl/dobry-i-zly-cholesterol-co-powinienes-wiedziec/” znaleźć można więcej informacji na ten temat.
Przyczyny dużego stężenia cholesterolu
Duże stężenie cholesterolu może być spowodowane czynnikami genetycznymi oraz niewłaściwym sposobem odżywiania się. Dowiedziono, że poziom LDL we krwi znacznie się zwiększa pod wpływem przyjmowania pokarmów zawierających tłuszcze nasycone oraz kwasy tłuszczowe typu „trans”.
Produkty, które zawierają cholesterol
Największym źródłem cholesterolu jest tłuste mięso, produkty mleczne, olej palmowy i kokosowy oraz tłuszcze smażalnicze (twarde margaryny i smalec). Należy zaliczyć tu również wyroby cukiernicze i czekoladowe oraz żywność typu „fast food”.
Jak badać cholesterol?
Aby określić poziom cholesterolu we krwi, wykonuje się tzw. lipidogram. Badanie polega na pomiarze stężenia poszczególnych substancji tłuszczowych, zwanych lipidami we krwi, czyli cholesterolu całkowitego, LDL, HDL oraz trójglicerydów. Badanie wykonuje się przez pobranie próbki krwi żylnej po upływie co najmniej 12-14 godzin od ostatniego posiłku. Na ogół przyjmuje się, że całkowite stężenie poziomu cholesterolu nie powinno przekraczać 200 mg/dl, frakcji LDL – 100mg/dl, zaś HDL powinno być większe niż 40mg/dl. Istotna jest również proporcja pomiędzy dobrym a złym cholesterolem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, czytaj tutaj.
Prawidłowe wartości stężeń poszczególnych lipidów mogą różnić się w przypadku osób obciążonych różnym stopniem ryzyka oraz przyjmowanymi lekami – interpretacja wyników należy zawsze do lekarza.
Artykuł zewnętrzny